Bruxelles, 14. veljače 2022. - Europska bankovna federacija (EBF) okupila je visoke predstavnike vodećih europskih banaka te osnovala „Okrugli stol glavnih službenika za održivost“ (Chief Sustainability Officers Roundtable) koji će imati zadatak analizirati potencijalna rješenja za klimatska pitanja. Na redovitim sastancima razmjenjivat će se najbolje prakse i istraživati zajedničko djelovanje u cilju kvalitetnijeg doprinosa bankarskog sektora održivoj tranziciji Europske unije.

Prema planu Europske unije „Fit for 55“ do 2030. emisija stakleničkih plinova u EU trebala bi se smanjiti za 55% u odnosu na 1990., a uz to, u EU na snagu stupaju i ključni dijelovi zakona o održivom financiranju. U tom kontekstu, čelnici europskih banaka odgovorni za provedbu strategije održivosti dijelit će vrijedne perspektive o ostvarivanju rezultata za održivu Europsku uniju.  

Snažno kolektivno djelovanje u ime sektora ključno je za izgradnju regulatornog i poslovnog okruženja kojim će se bankama omogućiti snažnije poticanje svojih klijenta na zelenu tranziciju. Zato je cilj EBF-a oblikovati ekonomske poticaje, osnažiti i upotpuniti najbolje prakse te osigurati dostupnost alata koji omogućuju bankama financiranje održivog gospodarstva.

“Oduševljen sam novim forumom jer okuplja bankare na visokoj razini koji su uključeni u provedbu strogih regulativa EU-a. Oni će pružiti uvid u regulatorni učinak te osigurati poslovnu perspektivu kako bi bili bliže klimatskim i održivim ciljevima Europe,” kaže Wim Mijs, izvršni direktor EBF-a.

Izvor: Europska bankovna federacija

Kategorija