A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Advance fee fraud (prijevara s avansnim plaćanjem)

Ako ste prevarantu poslali veći iznos novca nakon što vam je obećana značajna novčana naknada, riječ je o prijevari koja se temelji na avansnim uplatama (advance fee fraud). Primjeri uključuju dobitak na lutriji, zaposlenje ili prijevare s nasljedstvom.

Adware

Adware je vrsta softvera koja uzrokuje automatsko pojavljivanje oglasa na vašem uređaju. Ponekad dolazi s malicioznim programima koji će znatno usporiti računalo.

Antivirusni programi

Antivirusni programi sprječavaju viruse da zaraze vaše uređaje. Važno ih je, međutim, ažurirati inače će ubrzo postati neučinkoviti.

ATM

ATM (Automatic Teller Machine) je uređaj za izdavanje gotovine s računa banke elektroničkim putem.

Autorizacija

Autorizacija je upit u stanje računa u trenutku obavljanja transakcije. U slučaju autorizacije na bankomatu ili POS-u obavlja se elektronski, a u slučaju transakcije na imprinteru autorizacija se traži telefonom. Kod transakcije na bankomatu uvijek se u trenutku autorizacije provjerava i PIN.

 

B

Bluetooth

Bluetooth je vrsta bežične tehnologije koja omogućuje umrežavanje dvaju uređaja na maloj udaljenosti.

Boiler room

Tzv. boiler room prijevare poznate su i kao prijevare s dionicama. Naime, prevaranti se koriste agresivnim prodajnim metodama kako bi svoje žrtve nagovorili na kupnju bezvrijednih dionica koje je inače nemoguće prodati. Kod ovakvih prijevara ulagači će gotovo sigurno izgubiti svoj novac.

Botnet mreže

Botnet mreža je skupina zaraženih i kompromitiranih računala, od kojih je svaki poput robota (bot) spojenog na internet. Vrlo često, kôd unutar malicioznoga softvera koji je zarazio računalo „naređuje“  uređaju da postane dijelom botnet mreže. Maliciozni softver će instalirati i potprograme koji vlasniku botnet mreže omogućuje nadzor i kontrolu nad zaraženim uređajima.

Browser

Internetski pretraživač ili preglednik je program koji korisniku omogućuje pregled internetskih stranica i multimedijalnih sadržaja. Među popularnim preglednicima su Windows Internet ExplorerMozilla FirefoxGoogle ChromeSafari Opera.

 

C

Cookie

Cookie ili kolačić je malena datoteka koju pohranjuje vaš internetski preglednik. Kolačići „pamte“ vaše preferencije dok surfate internetom. Većina preglednika automatski prihvaća kolačiće, a odbijete li ih, mogli biste imati poteškoća s pregledavanjem stranice.

CVV2/CVC2 je kontrolni troznamenkasti broj otisnut na poleđini kartice koji se koristi prilikom plaćanja na internetu te predstavlja ekvivalent PIN-u pri plaćanju.

Cyber stalking

Cyber stalking je naziv za uhođenje u virtualnom svijetu, koje žrtvama može stvoriti ozbiljne probleme.

 

D

Dialogue box

Riječ je o okviru za dijalog između vas i vaših uređaja. Takvi vam okviri obično donose obavijesti poput „Ostali ste bez slobodnog prostora na disku“.

Društvena mreža

Društvene mreže (social media) omogućuju povezivanje pojedinaca na internetu kako bi razmjenjivali informacije i fotografije. Od društvenih mreža najpopularnije su FacebookTwitter iLinkedIn,ali se svakim danom pojavljuju i nove.

Društveni inženjering

Društveni inženjering (social engineering) koristi tehnike manipulacije kako bi netko rekao ili učinio određene stvari, uključujući otkrivanje vrijednih i povjerljivih informacija. Phishing je oblik društvenog inženjeringa.

Društveni mediji

Društveni mediji (social media) se sastoje od interaktivnih dijaloga između organizacija, zajednica ili pojedinaca putem online tehnologije.

 

E

Enkripcija

Enkripcija se koristi kako bi se podaci šifrirali i zaštitili od nezakonitoga pristupa.

 

F

FDI

FDI (Fraudulent Device Inhibitor) je sigurnosni uređaj koji onemogućuje postavljanje uređaja za krađu podataka (skimmera) na bankomatu.

Firewall

Firewall ili vatrozid je posebno softversko ili hardversko rješenje koje sprječava neželjeni promet prema vašim uređajima i od njih prema van. Važno je redovno ažurirati vatrozide kako bi bili učinkovita prepreka između interneta i vaših uređaja.

File sharing

Opcija razmjene datoteka (file sharing) koristi internetsku vezu kako bi omogućila pristup digitalnim informacijama pohranjenima na uređajima (primjerice, programi, multimedijski sadržaji – audio i video sadržaji te fotografije, dokumenti ili e-knjige).

 

H

Hakiranje

Ako je vaš uređaj hakiran, to znači da je netko pronašao sigurnosnu rupu u uređaju, mreži ili online korisničkom računu i iskoristio je.

Haker

Hakeri koriste uređaje kako bi nezakonito pristupili informacijama s ciljem osobne financijske dobiti.

 

I

Instant messaging (IM)

IM je razmjena tekstualnih poruka u stvarnom vremenu između dviju ili više osoba.

 

J

Jitter

Jitter je sigurnosni uređaj koji onemogućuje korištenje uređaja za krađu podataka s kartice na bankomatu.

Junk

Neželjena promotivna pošta ili e-poruke.

 

K

Keylogger

Riječ je o hardverskom rješenju koje bilježi svaki udarac tipke na tastaturi, a često se koristi za krađu lozinki.

Krađa identiteta

Krađa identiteta se događa kada netko ukrade tuđe osobne podatke i iskoristi ih kako bi počinio prijevaru lažno se predstavljajući kao ta osoba.

 

M

Magnetska traka

Magnetska traka je standardna, najčešće crna traka na poleđini kartice na kojoj su zapisani podaci nužni za elektronsko procesiranje transakcija.

Malware

Malware su maliciozni ili štetni programi poput virusa ili trojanaca. Takvi su programi obično sakriveni u privitcima i besplatnim sadržajima, a zadatak im je ukrasti informacije pohranjene na vašim uređajima.

Money mule

Money muleili posrednik za prijenos novca naziv je za osobe koje prevaranti nagovore na pranje nezakonito stečenoga novca. Posrednik na svoj račun primi određeni iznos novca, a zatim ga prenosi na neki drugi, kompromitirani račun. Dozvolite li da se vaš bankovni račun koristi za prebacivanje nezakonito stečenoga novca, prekršili ste zakon, čak iako toga niste bili svjesni. Riječ je o kriminalnom djelu koje će biti prijavljeno policiji.

Multi-factor authentication (MFA)

MFA je sigurnosni sustav koji služi za potvrdu vašeg identiteta. Pored lozinke ili PIN-a, dodatni element provjere identiteta može biti telefonski broj ili bankovna kartica. U tu se svrhu koristi i biometrija (otisci prstiju ili sken šarenice oka).

 

P

PBT

PBT (PIN Based Transaction) je transakcija na prodajnom mjestu opskrbljenom POS-om ili na ATM-u pri kojima se identitet korisnika kartice dokazuje upotrebom PIN-a.

Phishing(„pecanje“ podataka e-poštom)

Cilj phishinga je dobivanje vrijednih podataka (primjerice, broja kreditne kartice ili bankovnog računa te lozinke) kako bi se iskoristili u nezakonite svrhe. Žrtve obično dobiju SMS, e-poruku ili poveznicu (link) u kojima se od njih traži otkrivanje spomenutih podataka. Vaša vam banka nikada neće poslati SMS, e-poruku ili poveznicu (link) te od vas zatražiti podatke o vašim karticama ili Internet bankarstvu.

Ostanite pribrani dobijete li takvu e-poruku. Ništa se neće dogoditi jer ste je primili. Jednostavno je izbrišite. Takvu e-poštu možete prijaviti tako što ćete je proslijediti vašoj banci.

PIN

PIN je četveroznamenkasti broj poznat samo korisniku kartice kojim on u trenutku obavljanja transakcije na bankomatu ili POS-u dokazuje vlastiti identitet.

Pop-up

Pop-up ili skočni prozor je oglas koji se automatski pojavljuje na određenim internetskim stranicama. U slučaju da se na zaslonu vašeg računala pojavi nepoznati skočni prozor u kojem se od vas traži da unesete osobne podatke, zatvorite ga.

POS

POS (Point of Sale terminal) je uređaj na prodajnom mjestu pomoću kojeg se uz čitanje magnetske trake/chipa kartice i eventualni unos PIN-a/potpis obavlja autorizacija transakcije.

Pranje novca

Pranje novca uključuje prikrivanje porijekla novca kako bi se ozakonili nezakonito stečeni prihodi. Jedan od načina pranja novca je njegovo prebacivanje s jednoga na drugi račun.

Privacy settings

Postavke za zaštitu privatnosti kontroliraju s kim želite razmijeniti informacije te što takve osobe mogu ili ne mogu vidjeti. Primjerice, postavke za zaštitu privatnosti na Facebooku kontroliraju tko vam može poslati poruku i vidjeti vaš profil.

 

S

SBT

SBT (Signature Based Transaction) je transakcija na prodajnom mjestu opskrbljenom POS-om ili imprinterom (tzv. pegla) kojima se identitet korisnika kartice ne dokazuje upotrebom PIN-a već potpisom.

Search engine

Riječ je o alatu za pretraživanje specifičnih informacija u bazi podataka ili na internetu. Google i Yahoo! su internetske tražilice.

Sigurnosni certifikat

Sigurnosni certifikat na internetskoj stranici jamči vam da je stranica na kojoj se nalazite autentična. Osim toga, jamči vam da je uspostavljena sigurna veza i da je sva komunikacija putem te stranice sigurna. Provjerite sigurnosni certifikat na internetskoj stranici kako biste bili sigurni da nije riječ o lažnoj stranici.

Scammer

Druga riječ za prevaranta.

SecureCode

To je besplatna usluga sigurne kupovine MasterCard/Maestro karticama na internetu (online kupovine).

Secure Sockets Layer (SSL)

SSL enkripcija služi za sigurno slanje informacija putem interneta. Zahvaljujući tom rješenju, poslane podatke ne može vidjeti nitko drugi. Autentične stranice često koriste SSL certifikate kako bi potvrdile svoju vjerodostojnost.

Sigurne stranice

Sigurne internetske stranice šifriraju podatke kada šalju informacije. Da biste provjerili je li riječ o sigurnoj i zaštićenoj stranici, pogledajte njezinu URL adresu: mora počinjati s \'https\' (obratite pažnju na slovo \'s\' na kraju). Osim toga, u traci s adresom često se nalazi i simbol lokota.

Shoulder surfing

Surfanje preko nečijega ramena je metoda koju koriste prevaranti kako bi se dokopali vašeg PIN-a ili neke druge informacije gledanjem preko vašeg ramena. Budite oprezni pristupate li osobnim ili osjetljivim informacijama u javnosti i rukom zaklonite tastaturu kada unosite PIN.

SMS

Short Message Service je sustav koji korisnicima mobilnih telefona omogućuje slanje i primanje tekstualnih poruka.

Spam

Spam je neželjena promotivna e-poruka koja oglašava proizvode i usluge. Ponekad spam sadrži i maliciozne poveznice (linkove) ili privitke.

Spam filters

Filtar za spam je program koji prepoznaje neželjenu e-poštu i sprječava da ona završi u korisnikovoj mapi za dolaznu e-poštu.

Spamer

Osoba koja šalje neželjenu e-poštu.

Spoof websites

Lažne internetske stranice koje izrađuju prevaranti, a izgledaju prilično vjerodostojno. Phishing često koristi poveznice (linkove) na lažne stranice u nadi da će žrtva nasjesti i unijeti svoje osobne podatne. Ako se to i dogodi, prevaranti će iskoristiti informacije kako bi pristupili žrtvinom računu.

Ostanite pribrani dobijete li takvu e-poruku. Ništa se neće dogoditi jer ste je primili. Jednostavno je izbrišite. Takvu e-poštu možete prijaviti tako što ćete je proslijediti vašoj banci.

Spyware

Spyware je vrsta programa koja „špijunira“ vašu aktivnost na internetu.

SSL

SSL (Secure Sockets Layer) je 128-bitna enkripcija koja predstavlja trenutno najnoviju tehnologiju enkripcije, a kojom se razmjenjuju podaci između vašega računala i poslužitelja banke.

Surfanje

Pretraživanje interneta.

Skeniranje sustava

Sustav će ispitati izloženost vašeg uređaja sigurnosnim prijetnjama.

 

T

Tablet

Tableti su mobilni uređaji, uglavnom sa zaslonima osjetljivima na dodir ili sučelju koje podržava korištenje digitalne olovke.

Trojanac

Trojanci su vrsta malicioznih programa. Naizgled su bezopasni i dolaze s besplatnim softverom ili u privitcima, a zapravo mogu biti aktivni u pozadini i slati vaše informacije prevarantima.

 

U

Updates

Sigurnosne dopune programa mogu se preuzeti s interneta, a zadatak im je popravljanje sigurnosnih rupa. Većina programa će vas obavijestiti da su objavljene nove dopune. Možete i promijeniti svoje postavke te ih automatski preuzimati i instalirati.

URL

Uniform Resource Locator (URL) ili internetska stranica je tekstualni niz koji internetski pretraživači koriste kako bi identificirali resurse na internetu kao što su jednostavne internetske stranice, dokumenti i grafički prikazi.

 

V

Verified by VISA

To je besplatna usluga sigurnije kupovine VISA karticama na internetu (online kupovine).

Vishing

Vishing je neovlašteno prikupljanje osobnih podataka i podataka o karticama na osnovi telefonskoga poziva.

Virus

Virus je maliciozni program koji se može reproducirati i prenositi od uređaja do uređaja putem vanjskih diskova kao što su USB-ovi. Virusi mogu naštetiti sustavima i podacima na tim diskovima. Stoga je važno koristiti ažurirane antivirusne programe.

 

W

Wi-Fi

Wi-Fi ili Wireless Fidelity omogućuje uređajima spajanje na internet putem bežičnoga signala.

Worm

Računalni crvi su programi koji umnožavaju sami sebe i koriste mrežu kako bi slali vlastite kopije na druge uređaje.

Sigurnost na internetu