Ne nasjedajte na ponude zbog kojih na lažnim stranicama ostavljate podatke s kartice

Zbog porasta prijevara i znatno većeg broja lažnih web oglasa u vrijeme pojačane predblagdanske kupnje, Hrvatska udruga banaka upozorava korisnike platežnih kartica da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu on line kupnju, ali ih izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Sigurnost mobilnoga bankarstva

Mobilni telefoni danas su puno više od uređaja za telefoniranje. Koristimo ih za fotografiranje, snimanje video uradaka, provjeravanje e-pošte i surfanje. Zahvaljujući njima možemo poslovati u pokretu te obavljati financijske transakcije koristeći aplikaciju za mobilno bankarstvo. Stoga je zaštita mobilnih telefona od internetskih prijetnji važnija nego ikada prije. Sigurnost predstavlja temelj mobilnoga bankarstva pa se od vas očekuje da provodite stroge kontrole. Spomenimo i da bežične mreže koriste radijske valove, a ne žice, kako bi prenosile podatke, radi čega su iznimno ranjive i podložne napadima.

Sigurnost podataka na društvenim mrežama

Društvene mreže postale su sastavni dio naših života na internetu. Uvijek budite oprezni koliko osobnih informacija objavljujete na internetu. Biste li nekom potpunom strancu rekli sve o svojoj obitelji, poslu, ljubavnom životu, hobijima i interesima? Biste li im dali da gledaju i poneku osobnu fotografiju? Pitate li slučajnoga prolaznika, vjerojatno bi vam odgovorio „ne“ na sva ta pitanja. No, ipak milijuni ljudi poput nas to svakodnevno rade na izrazito popularnim društvenim mrežama.