Banke su čuvari najvećega dijela štednje građana i poduzeća. Osiguravaju platni promet - gospodarski krvotok. Investicijskim i kreditnim aktivnostima omogućuju rast i razvoj. Hrvatske banke su izgradile jednu od najgušćih mreža poslovnica i bankomata u srednjoj i istočnoj Europi, a kamatne stope sada su najniže u povijesti iako troškovi regulacije nisu bitno smanjeni. Banke zapošljavaju više od 18 tisuća ljudi od kojih su veliki dio stručnjaci u svojim područjima, dok bankarski sustav čini gotovo 70% cjelokupnog financijskog sustava mjereno veličinom aktive.

U Hrvatskoj posluju 20 banaka i 1 stambena štedionice. U njima je ukupno angažirano oko 60 milijardi kuna kapitala, gotovo koliko je uloženo u ceste u Hrvatskoj. Krediti u Hrvatskoj komparativno su dostupni. Od početka gospodarskog oporavka 2015. banke sudjeluju u kreditnoj i poslovnoj podršci rastućem dijelu gospodarstva i kućanstvima. 

Uz stopu adekvatnosti kapitala od oko 25%, hrvatski bankarski sustav je među deset najbolje kapitaliziranih bankarskih sustava na svijetu. Zbog toga hrvatske banke su spremne kreditno podržati svaki solidan projekt i odgovoriti na nepredviđene izazove. U vrijeme ekonomske depresije nakon 2008., hrvatske banke su bile među rijetkima u Europi koje nisu koristile državne pomoći. Naši stručnjaci brinu da tako ostane i u svakoj eventualnoj sljedećoj krizi.

Primjenom informatičke i druge tehnologije banke uz telekome i dio prerađivačke industrije predvode u tehničkome napretku i osiguravaju troškovnu efikasnost na dobrobit građana i poduzeća. Hrvatske banke su međunarodno integrirane i primjenjuju najbolje prakse banaka matica među kojima su i neke od vodećih banaka u EU. Banke spremno dočekuju tehnološke izazove budućnosti. Spremne su i za potpunu integraciju Republike Hrvatske u gospodarske i financijske tokove Europske unije prema najvišim standardima zaštite potrošača.