Zagreb, 25. ožujka 2021. Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca HUB je proveo natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti. Sveukupno je zaprimljeno 27 prijava obrazovnih programa iz cijele Hrvatske, a najbolji programi su osvojili informatičku opremu i edukativne materijale za obrazovne svrhe u iznosima od 10.000 kn za prvo mjesto, 5.000 kn za drugo mjesto i 2.500 kn za treće mjesto.

Stručni žiri, koji je uključivao viceguvernera HNB-a dr.sc Romana Šubića, docenticu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr.sc Dajanu Barbić te direktora HUB-a g. Zdenka Adrovića, ocjenjivao je kreativnost i inovativnost u prenošenju znanja ciljnoj dobnoj skupini učenika, doprinos temi i obrazovanju u području financijske pismenosti te zadovoljavanje forme natječaja.

Profesorica Zdenka Marton iz Srednje škole Novska osvojila je 1. mjesto na HUB-ovom natječaju koji je imao za cilj prepoznati i promovirati najbolje primjere edukativnih aktivnosti koji učenicima na kreativan i zanimljiv način približavaju različita znanja o financijama.

U školski projekt Srednje škole Novska „Financijsko opismenjavanje mladih“ je uključen velik broj učenika koji prenose svoje stručna znanja na druge učenike škole koji nemaju mogućnost upoznati materiju iz područja financija. U prezentiranju aktivnosti učenici se koriste različitim digitalnim alatima, suradničkim učenjem, kritičkim razmišljanjem i timskim radom. Igraju uloge klijenata i djelatnika banke i na jednostavan način pretvaraju ovo široko područje svima razumljivim.“, izjavila je profesorica Zdenka Marton, koja je u 2020. godini bila dobitnica nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog radnika.

Profesorica Zdenka Marton, Srednja škola Novska 

 

Drugo mjesto na natječaju osvojili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin s obrazovnim programom pod nazivom „Tonka ekonomka - priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera“. Profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić autori su priručnika koji na kreativan način mladima približava razna znanja o financijama.

Drago nam je da je prepoznata kvaliteta našeg programa, a osvojeno drugo mjesto na natječaju nam je bura u leđa, odnosno snažan poticaj za nastavak provođenja našeg projekta. U želji da se približimo ciljanoj publici priručnik je strukturiran kroz priče čija je glavna junakinja Tonka i njena obitelj Šoldić. Kroz učenicima bliske situacije (odluka o upisu u srednju školu, kupnja, štednja…) objašnjavaju se ključni ekonomski pojmovi.  Sadržaj priručnika ''testirali'' smo na medijskoj grupi, zahvaljujući čijem je doprinosu priručnik ispao još i bolji.“, izjavili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin koji već dugi niz godina provode razne edukativne aktivnosti iz područja financijske pismenosti, ali i niz drugih važnih obrazovnih područja.

Gabriela Dundara, Dario Mohorović, Majda Milevoj Klapčić, profesori Srednje škole Mate Blažine Labin

 

Treće mjesto osvojila je profesorica Nina Redkolis Kalin iz I. Osnovne škole Dugave u Zagrebu, koja je do sada u svojem programu obuhvatila oko 200 učenika te koristila razne kreativne metode u procesu prenošenja znanja osnovnoškolcima.

Cilj programa financijskog opismenjavanja bio je da učenici viših razreda osnovne škole na kreativan način steknu osnovne kompetencije iz financija. U petim razredima učenici su se upoznavali s razlikovanjem potreba od želja, trošenju džeparca, štednji, povijesti novca i simulaciji trampe, a u sedmim i osmim razredima učenici su stjecali znanja o radu banaka i osnovnim bankovnim i financijskim pojmovima. Učenicima su posebno bile zanimljive edukativne radionice koje su provodili djelatnici PBZ banke te djelatnici Hanfe. Provedeni natječaj Hrvatske udruge banaka za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti poticaj je za veće i brojnije iskorake obrazovnih djelatnika na unapređenju financijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola.“, naglasila je profesorica Redkolis Kalin iz I. Osnovne škole Dugave u Zagrebu.

Nina Redkolis Kalin, I. Osnovna škola Dugave u Zagrebu
Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Hrvatska udruga banaka ovim putem još jednom zahvaljuje svim profesorima i djelatnicima obrazovnog sustava na doprinosu u području financijskog opismenjavanja mladih te će aktivno nastaviti promovirati kvalitetne aktivnosti i obrazovne programe djelatnika obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje čine znatne napore u institucionalizaciji financijske pismenosti u obrazovnom sustavu, a Ministarstvo financija predvodi Operativnu radnu grupu koja je primjer međusektorske suradnje.

U obilježavanju Svjetskog i Europskog Tjedna novca sudjeluju članovi Radne grupe: Ministarstvo financija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Akademija Zagrebačke burze, Ekonomski fakultet Zagreb, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, HIFE – Hrvatski institut za financijsku edukaciju, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija -Porezna uprava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Štedopis - Institut za financijsko obrazovanje i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Također u obilježavanju sudjeluju i drugi, kao što su škole, fakulteti i udruge.