Zagreb, 16. siječnja 2022. Prilagodba bankomatske mreže za isplatu euro novčanica je uspješno završena. U skladu s definiranim terminskim planovima euro novčanicama je opskrbljena cjelokupna bankomatska mreža, odnosno oko 4.000 bankomata.

Također, zaključno s 15. siječnjem završila je mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj, odnosno od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Važno je i napomenuti da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Podsjećamo, tijekom cijele 2023. godine poslovne banke će potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali u skladu s njihovim poslovnim politikama postoji naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica.

Od 1. siječnja 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od 3 godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025.

Kategorija