Izvješće "Testiranje primjene EU taksonomije na osnovne bankarske proizvode – ključne preporuke" preuzmite ovdje

Studije slučaja analizirane tijekom izrade izvješća preuzmite ovdje

Bruxelles, 26. siječnja 2021. - Europska bankovna federacija (EBF) u suradnji s inicijativom financiranja projekata Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša i održivi razvoj (UNEP FI) je predstavila izvješće vezano uz Uredbu o taksonomiji održivih aktivnosti Europske komisije, ključnog propisa kojim se nastoji pridonijeti europskom zelenom planu poticanjem ulaganja privatnog sektora u zelene i održive projekte.

U izvješću se po prvi puta procjenjuje uspješnost primjene EU taksonomije na osnovne bankarske proizvode. Izvješće se temelji na studijama slučaja koje analiziraju transakcije i postojeće odnose s klijentima u širokom spektru sektora, gospodarskih aktivnosti i zemljopisnih područja. EU taksonomija ima za cilj pružiti pouzdanu referencu za projekte koji se smatraju održivim, prvenstveno u interesu transparentnosti informacija. Taksonomija nadopunjava obveze bankarskog sektora EU-a koji ima ključnu ulogu u financiranju prijelaza na održivo gospodarstvo.

Dosljedne, dobro utemeljene definicije održivih gospodarskih aktivnosti povećat će transparentnost za investitore i druge dionike, poput civilnog društva i znanstvene zajednice te omogućiti financiranje za podršku takvim aktivnostima.

Izvješće "Testiranje primjene EU taksonomije na osnovne bankarske proizvode – ključne preporuke" rezultat je jednogodišnje suradnje između 26 najvećih europskih banaka, osam udruženja banaka i pet vanjskih organizacija u promatračkoj ulozi. Izvješće ispituje i procjenjuje složenost primjene EU taksonomije na osnovne bankarske proizvode. Oslanjajući se na rezultate iz provedenih studija slučaja u korporativnom bankarstvu, kreditiranju malih i srednjih poduzeća, maloprodaji i drugim proizvodima, izvješće identificira koristi i izazove primjene EU taksonomije. U njemu se navode konkretni koraci i načela za praktičnu primjenu propisa o taksonomiji i nudi osam preporuka za regulatore i zakonodavce, vlasnike standarda i okvira, oznaka i shema certificiranja te za same banke kako bi se olakšala i poboljšala operacionalizacija taksonomije EU-a.

Izvor: Europska bankovna federacija

Kategorija