Europska bankovna federacija je krajem prošle godine objavila Izvještaj o boljoj regulaciji i procjeni učinka u čijoj izradi je sudjelovala i Hrvatska udruga banaka. Ovaj Izvještaj sublimira iskustva na razini pojedinih zemalja, kao i cjelokupne EU, te može biti vrijedni “alat” pomoću kojeg će državna tijela u Hrvatskoj koja predlažu razne propise, pripomoći ostvarenju Akcijskog programa EU o ostvarenju smanjenja administrativnog troška za 25% do 2012. godine.

Hrvatska udruga banaka je prevela uvodni dio Izvještaja, a primjere pojedinih zemalja i EU (na kraju) smo ostavili u engleskom izvorniku. Također, “Listu provjere” tzv. checklist koji se nalazi na kraju Izvještaja, odlučili smo izdvojiti i zasebno tiskati kako bi svim dionicima poslužila kao referentni izvor kada se žele uvjeriti da je način na koji se predlažu i raspravljaju propisi pravilan.

Cijeloviti dokument, kao i svi pojedini dijelovi (uključivo iskustva iz niza europskih zemalja i Europske komisije) nalazi se ispod ovog teksta pod rubrikom "Dokumenti".

Izvještaj - uvod

Lista provjere

EBF izvještaj

Iskustva zemlje EU

Kategorija