""

Istraživanje "Online kupovina u doba pandemije COVID-19" preuzmite ovdje

Zagreb, 26. studenoga 2020. - Hrvatska udruga banaka je u suradnji s agencijom EQUESTRIS provela istraživanje o trendovima online kupovine u 2020. godini uoči Black Friday-a. Istraživanje je provedeno na kvotnom uzorku od 320 ispitanika koji se redovito koristi internetom u dobi od 18 do 60 godina iz opće populacije u Hrvatskoj. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi koliko su ispitanici kupovali online u odnosu na razdoblje prije pandemije, koliko ih namjerava kupovati putem web stranica za vrijeme Black Friday-a i ubuduće, što ih zabrinjava i na što obraćaju pozornost te jesu li bili žrtve prijevara online kupovine.

Prilikom kupovine na internetu, kriminalci pokušavaju od građana dobiti osobne ili financijske podatke te ih zlouporabiti. Pokušavaju navesti građane da te podatke dostave direktno ili da kupe robu na lažnim stranicama, a kasnije roba ne bude isporučena ili je loše kvalitete. Iznimno je važno da se građani na internetu ponašaju jednako oprezno kao i u stvarnom životu. Rezultati istraživanja ukazuju na činjenicu da je pandemija COVID-19 utjecala na porast kupovine internetom te da su građani oprezniji i informiraniji u odnosu na prethodno razdoblje, ali neophodno je kontinuirano upozoravati i naglašavati moguće prijetnje“, izjavio je Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a.

Uslijed pandemije COVID-19 i ograničene slobode kretanja mnogi građani su počeli kupovati online pa se kupovina na internetskim stranicama povećala za 15,5% u odnosu na ožujak 2020. godine, a čak 67% ispitanika naglasilo je da online kupuje češće u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Građani najčešće online kupuju na mjesečnoj razini (53%), 16% ispitanika kupuje barem jednom tjedno, a svega 3% na dnevnoj razini.

Većina ispitanika (75%) ima namjeru kupovati online tijekom Black Friday-a, pa će tako muška populacija najčešće kupovati informatičku opremu (56%), a žene u najvećoj mjeri odjeću (76%), modne dodatke (62%) i kozmetiku (58%).

Gotovo 97% sudionika istraživanja u dobi od 18 do 60 godine napravilo je barem jednu online kupovinu 2020. godine što ukazuje na važnost kontinuiranog ulaganja hrvatskih banaka u digitalnu transformaciju. Bankarske usluge koje su izložene internetu ujedno su i najzaštićenije kako bi klijenti mogli obavljati online plaćanja bez straha. Naime, banke, financijske institucije i kartičarske kuće uskladile su se s raznim lokalnim i europskim zakonodavnim okvirima kao što su PSD2, primjena 3D Securea u kartičnim plaćanjima te uvođenje dvostruke autentifikacije što garantira visoku razinu kibernetičke sigurnosti.

Međutim, cyber kriminalci kontinuirano smišljaju nove vrste prijevara i nastoje iskoristiti neopreznost i neinformiranost građana kako bi zloupotrijebili njihove podatke. Prema rezultatima istraživanja svaki šesti ispitanik (18%) bio je žrtva nekog oblika prevare prilikom online kupovine, a najčešće roba nije isporučena ili je roba bilo iznimno loše kvalitete. Shodno tome,  ispitanici  naglašavaju mogućnost povrata novca kao ključan element prilikom izbora online trgovine.

Edukacija i informiranje o opasnostima koje vrebaju i načinima za samozaštitu ključni su za potpunu sigurnost prilikom online kupovine. Hrvatska udruga banaka, ali i mnoge druge institucije kontinuirano provode edukativne aktivnosti u području sigurnosti na internetu. Shodno tome, gotovo 95% ispitanika ažurira uređaje putem kojih pristupaju kupovini (računala, mobiteli, tableti, itd.) i koristi antivirusnu zaštitu. S druge strane, čak 39% ispitanika, od toga najčešće mlađi od 35 godina kupuju dok su spojeni na javnu Wi-fi mrežu što znatno povećava rizik od prijevara te ukazuje na važnost daljnje edukacije i osvješćivanja javnosti o najvažnijim savjetima prilikom online kupovine.

Savjeti prilikom online kupovine:

  • Važno je da se građani na Internetu ponašaju odgovorno i oprezno, koriste ga s razumijevanjem te ne odaju privatne ili poslovne podatke putem neprovjerenih izvora;
  • Online plaćanja obavljajte samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične);
  • Na računalu i mobitelu te u svakoj aplikaciji postavke moraju biti postavljene tako da pružaju najviši stupanj sigurnosti;
  • Zaposlenici banaka kada kontaktiraju klijente telefonom ili elektroničkom poštom NIKAD ih tim putem ne traže osobne podatke, podatke o PIN-u i sl.;
  • Ne dijelite osobne i financijske podatke putem društvenih mreža;
  • Svaku sumnju u vezi vašeg online računa odmah prijavite banci;
  • Pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva;
  • Poslujte samo s osobama i tvrtkama koje znate i kojima vjerujete;
  • Nadgledajte svoje transakcije.

Sigurnost na internetu