Zagreb, 3. prosinca 2021.Na međužupanijskom stručnom vijeću za nastavnike ekonomske skupine predmeta predavanja su održali Ivana Jović, dopredsjednica Kluba glavnih ekonomista HUB-a i direktorica ekonomskih istraživanja Privredne banke Zagreb, Hrvoje Dolenec, direktor za makroekonomske i tržišne analize Zagrebačke banke, Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja Raiffeisen banke te Davor Špoljar, direktor Odjela za ulaganja i financijska istraživanja Erste banke.

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja iz Raiffeisen banke predstavila je gospodarska kretanja u Hrvatskoj za vrijeme pandemije, kao i projekcije za naredni period. Zaključila je da je oporavak brži i snažniji od inicijalnih očekivanja te da temeljem izdašnih europskih sredstava očekivanja ostaju razmjerno visoka. „Od 2022. očekujemo da će predvodnik rasta biti investicije, no s nadom u implementaciju reformi. Naime, upravo su reforme ključne za povećanje stagnantne konkurentnosti“, istaknula je Matijević.

Hrvoje Dolenec, direktor za makroekonomske i tržišne analize Zagrebačke banke predstavio je prisutnima izazove i mogućnosti Hrvatske pri uvođenju eura. Dolenec je objasnio kako je hrvatsko gospodarstvo visoko euroizirano budući da građani i štede i zadužuju se dominantno u euru. Ono je također snažno vezano uz gospodarstvo europodručja koje je glavni vanjskotrgovinski partner Hrvatske te uz čije se poslovno-ekonomske cikluse  sinkroniziraju i ciklusi Hrvatske. Dolenec je izložio glavne prednosti i nedostatke uvođenja eura te zaključio: „Uvođenje eura ima niz učinaka, ali bi pozitivni učinci i koristi za hrvatsko gospodarstvo trebali vidljivo nadvladati one negativne, odnosno jednokratne troškove.“

Davor Špoljar, direktor Odjela za ulaganja i financijska istraživanja Erste banke, nastavnicima je pojasnio osnovne principe ulaganja s ključnom porukom da je ulaganje maraton, a ne sprint. Istaknuo je da unatoč tome što tržišta prate ekonomske cikluse, pokušaj prosječnog građanina u predviđanju točnog trenutka za ulaganje može biti jako skup. „Primijećeno je da se investitori kod donošenja odluka ipak ne ponašaju na racionalan način, nego ih donose na temelju predrasuda ili određenih psiholoških tendencija“, naglasio je Špoljar.

Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb prisutnima je iznijela glavne podatke i informacije o javnim financijama. Obrazložila je trendove javnih financija RH od trenutka neovisnosti do aktualnih zbivanja. „Između državnih izdataka i zadovoljstva građana postoji određena pozitivna povezanost. Hrvatska je u skupini s Italijom i Grčkom, odnosno državama koje imaju prevelik udio rashoda opće države, a nisko zadovoljstvo građana, zbog čega analitičari zagovaraju fiskalnu konsolidaciju i preispitivanje državnih troškova“, objasnila je Jović.