Izvješće "Praktični pristupi primjeni taksonomije EU-a na bankovno kreditiranje" preuzmite ovdje

Bruxelles, 15. veljače 2022. – Europska bankovna federacija (EBF) u suradnji s inicijativom financiranja projekata Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša i održivi razvoj (UNEP FI), objavila je izvješće Praktični pristupi primjeni taksonomije EU-a na bankovno kreditiranje kako bi se banke podržalo u sveobuhvatnom razumijevanju propisa i provedbi istih. Izvješće je rezultat suradnje 24 europske banke, 12 udruženja banaka i šest vanjskih organizacija u promatračkoj ulozi te prati zajednički projekt kojim se testirala primjena taksonomije EU na osnovne bankarske proizvode.

Taksonomija EU-a, ključni propis kojim se nastoji pridonijeti europskom zelenom planu poticanjem ulaganja privatnog sektora u zelene i održive projekte, prvi je instrument koji akterima u financijskom sektoru omogućuje usklađivanje aktivnosti s europskim ekološkim i klimatskim ciljevima tako što pruža jasnu i znanstveno utemeljenu klasifikaciju gospodarskih aktivnosti. Od banaka se pri tome očekuje da na temelju taksonomije EU-a podnose izvještaje o provedbi gospodarskih aktivnosti kojima doprinose europskom zelenom planu da europsko gospodarstvo i društvo do 2050. postanu klimatski neutralni.

Izvješće Praktični pristupi primjeni taksonomije EU-a na bankovno kreditiranje analizira nekoliko aspekata primjene EU taksonomije na bankarstvo. Naglašava kriterije i minimalne mjere zaštite Uredbe o taksonomiji EU-a, kao i mogućnosti korištenja taksonomije za prikupljanje podataka od klijenata koji ih još nemaju obvezu prijaviti, kao što su tvrtke izvan EU-a te mala i srednja poduzeća. Također, razmatra kako taksonomiju mogu koristiti banke koje žele surađivati ​​s klijentima čije gospodarske aktivnosti ispunjavaju uvjete za analizu prema taksonomiji EU-a, ali još nisu usklađene s navedenim tehničkim kriterijima provjere. Cilj je ovog izvješća predstaviti sveobuhvatan i praktičan pristup taksonomiji EU-a kojim će se podržati banke u provedbi taksonomije te u financiranju aktivnosti koje mogu ubrzati zelenu tranziciju tvrtki.

Wim Mijs, izvršni direktor Europske bankarske federacije naglašava kako ovo izvješće ne pruža samo praktičan uvid u primjenu taksonomije EU-a za banke, već doprinosi i raspravama o financiranju zelene tranzicije te korištenju EU taksonomije za suradnju s klijentima: „Nadamo se da će to pružiti vrijedan doprinos regulatorima i zakonodavcima u razvoju održivog financijskog okvira. Ovo je proces učenja za sve i, kao što smo činili proteklih godina, ostajemo u potpunosti predani podršci bankama na njihovom putu održivosti.“

„Ovo zajedničko izvješće s EBF-om, temeljeno na radu 24 naših banaka članica, pruža čvrstu osnovu institucijama da odlučno napreduju sa svojim objavama. Banke koje posluju u Europi ne bi trebale gledati na taksonomiju EU samo kao obvezu, već i kao alat za iskorištavanje tranzicijskog financiranja. To je ključno za aktivnosti održivosti privatnog sektora, pri čemu banke koriste ove alate kako bi nadišle minimalnu usklađenost i zapravo dovele promjene koje su nam potrebne za društvo i planet“, naglasio je Eric Usher, voditelj UNEP FI-ja.

Izvor: EBF

Kategorija