Bruxelles, 29. travnja 2020. - Europska bankovna federacija, čija je članica i Hrvatska udruga banaka, pozdravlja zakonodavne inicijative koje je objavila Europska komisija i koje imaju za cilj omogućiti dodatnu regulatornu fleksibilnost. Tim se paketom nastoji osigurati nastavak bankovnog kreditiranja gospodarstva i na taj način pridonijeti ublažavanju teških posljedica koronavirusa za gospodarstvo. Vjerujemo da će predložene mjere biti provedene u kratkom vremenskom okviru.

Od početka pandemije koronavirusa, europske banke, uzimajući u obzir potrebe svojih klijenata i važnosti održavanja financijske stabilnosti, konstruktivno surađuju s tijelima EU-a i nacionalnim vlastima kako bi ublažile štetne ekonomske posljedice pandemije.

Značajan broj poduzetnika i građana u svim državama članicama EU trenutno koristi moratorij za plaćanje kreditnih obveza koje banke nude privatno i u partnerstvu s nacionalnim vladama. Najveće banke iz Europske unije najavile su obustavu isplate dividendi za 2019. godinu i smanjile bonus programe.

Zdenko Adrović, direktor HUB-a:

„Podržavamo novi paket mjera Europske komisije i već sada moramo razmišljati o osiguravanju kvalitetnih temelja jednom kada ova situacija završi jer tada će banke imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku. Već sada se od banaka očekuje financiranje države, poduzeća i građana, a svjesni smo da je to samo početak te da će banke biti stup i oslonac kreiranja ponovnog ekonomskog rasta i osiguravanja prosperiteta cjelokupne društvene zajednice. HUB će nastaviti sudjelovati u inicijativama EBF-a koje rezultiraju kvalitetnim rješenjima na razini Europske unije“.

Wim Mijs, izvršni direktor EBF-a:

"Europska komisija prepoznaje da je financijski sektor dio rješenja. Zahvaljujući adekvatnom kapitalu i likvidnosti, naše banke pomažu u očuvanju protoka financiranja poduzetnika i građana, čuvajući radna mjesta i prihode te omogućavaju brži oporavak nakon završetka pandemije. EBF je spreman pružiti stručnost za daljnje poboljšanje paketa i nadamo se da će Europski parlament i države članice EU-a u kratkom vremenskom roku provesti predložene mjere. Prihvaćamo poziv Europske komisije za nastavak suradnje i razmjeni najboljih praksi, kako bi se utjecalo na bankarski sektor u cilju ublažavanje krize i ubrzanja oporavka".

EC package: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_740

Video Dombrovskis presentation: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-189967

Video Q&A with media: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-189968

Kategorija