Bruxelles, 7. svibnja 2020. - Europska bankovna federacija (EBF), trajno posvećena učinkovitoj borbi protiv pranja novca (AML) u Europskoj uniji, ohrabrena je komunikacijom koju je Europska komisija danas predstavila i koja najavljuje snažniji pristup u borbi protiv pranja novca na razini cijele Europske unije.

Akcijski plan Europske komisije ima za cilj povećati učinkovitost AML okvira EU-a te iskazuje političku volju za efikasnim djelovanjem u tom području. EBF pozdravlja planiranu harmonizaciju propisa i njihovu fleksibilnost zasnovanu na principima i procjeni rizika, a ne krutim pravilima. Dodatni napredak je konvergencija nadzornih ovlasti Europske unije u području pranja novca. „Pametniji“ AML okvir podrazumijeva korištenje novih alata i tehnologija, koji će unaprijediti postupak potrebnih provjera.

Wim Mijs, izvršni direktor Europske bankovne federacije:

“Vlasti Europske unije danas su iskazale spremnost boriti se protiv kriminala u suradnji s bankama. Postojeći okvir i pravila su neučinkovita te ne koriste potrebne i suvremene alate. Neophodno je da koristimo pristup koji se temelji na stvarnom riziku od kriminala, a ne onaj koji se temelji na različitoj interpretaciji pravila u državama Europske unije. Stoga podržavamo novi pristup i vjerujemo da će se provesti u najkraćem mogućem roku.“

Europska bankovna federacija (EBF) predstavila je 10. ožujka 2020., izvršnom potpredsjedniku EK, Valdisu Dombrovskisu, svoj nacrt s preporukama za učinkovitu politiku sprječavanja pranja novca Europske unije. Posebno pozdravljamo visoku sukladnost naših preporuka i danas objavljenog Akcijskog plana EU.

U dokumentu EBF-a navode se ova četiri prioriteta:

• HARMONIZIRATI EU AML okvir i ojačati njegove principe utemeljene na riziku;

• OVLASTITI superviziju i provođenje zakona širom EU/EEA jačanjem institucionalne arhitekture;

• Omogućiti svim stranama učinkovitu SURADNJU i razmjenu informacija;

• BITI PAMETNIJI korištenjem novih alata i tehnologija koji mogu poboljšati postupke dubinske analize.

Na temelju ovih prioriteta, EBF je formulirao 20 konkretnih preporuka politika koje su razrađene u nacrtu EBF-a na 40 stranica „Lifting the Curse of Dirty Money“.

Više informacija pronađite ovdje.

Kategorija