Zagreb, 1. ožujka 2022. - Hrvatska udruga banaka otvorila je prijave za sudjelovanje u Europskom kvizu o novcu (eng. European Money Quiz), online natjecanju za učenike u dobi od 13 do 15 godina.

Nacionalni kviz o novcu održat će se 23. ožujka 2022. godine u sklopu međunarodnog obilježavanja Europskog tjedna novca (21. - 25. ožujka 2022.) i u njemu će se istovremeno natjecati prijavljeni timovi učenika. Učenici i nastavnici diljem Hrvatske već su pokazali velik interes za ovim natjecanjem, te je prethodnih godina sudjelovalo više od 2600 učenika koji su pokazali zavidnu razinu znanja o financijama i novcu.

U godini u kojoj se Hrvatska priprema za uvođenje eura svjedočimo raznim globalnim izazovima, a jedan od njih je inflacija koja povećava životne troškove. Upravo zato je važno voditi računa o svojim financijama te biti informiran kako bismo što kvalitetnije mogli raspolagati sa svojim sredstvima. Imali smo priliku surađivati kroz niz aktivnosti s obrazovnim sustavom i mladima te mogu samo pohvaliti njihovu razinu znanja i naravno poželjeti sreću na ovogodišnjem Europskom kvizu o novcu“, izjavio je povodom početka prijava na kviz direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Dvoje predstavnika prvoplasiranog tima na nacionalnom kvizu imat će priliku sudjelovati na online europskom finalnom natjecanju 10. svibnja 2022 koje organizira Europska bankovna federacija (EBF). Prvih pet najbolje plasiranih timova na europskom natjecanju će u pratnji nastavnika, roditelja ili ravnatelja putovati na dvodnevni izlet u Bruxelles. Također, tri najbolje plasirana tima na europskom natjecanju osvojit će uz izlet i novčanu nagradu za svoj razred.

Kvizovi će se održati i na nacionalnoj i europskoj razini putem internetske veze i YouTube kanala na poznatoj Kahoot! platformi. Natjecanje Europski kviz o novcu namijenjeno je za učenike u dobi od 13 do 15 godina, koji pohađaju 7. ili 8. razred osnovne te prvi razred srednje škole, neovisno o vrsti škole ili usmjerenja, a žele provjeriti svoje poznavanje financija. Sudjelovanje je dopušteno i učenicima koji imaju 16 godina, ako su rođeni nakon 10. studenog 2005. godine.

PRIJAVE DO 17. OŽUJKA U 16 SATI

Prijave traju do 17. ožujka 2022. godine u 16 sati, a zaprimaju se putem web-obrasca na internetskoj stranici HUB-a (www.hub.hr) te samo iznimno putem pošte. Svaki tim nakon uspješne prijave dobiva potvrdu o prijavi za natjecanje putem e-mail poruke. Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-mail adrese kviz@hub.hr.

Predlažemo da ne čekate zadnji dan za prijavu – ispunjavanje web-obrasca, kako bismo mogli reagirati na vrijeme u slučaju poteškoća.

Prijavitelji, odnosno nastavnici ili ravnatelji, trebaju detaljno proučiti sve informacije i upute u vezi natječaja te pripremne materijale u cilju ostvarivanja što boljih rezultata na kvizu.

Molimo pažljivo proučite: 

Upute za ispunjavanje web-obrasca 

Upute za prijavljene škole (timove)

Dostupni kvizovi za vježbu

Za što bolji uspjeh i pripremu za natjecatelje, dostupni su kvizovi za vježbu iz područja financijske pismenosti, novca, matematike, kibernetičke sigurnosti, uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, online plaćanja, osnovnih financijskih usluga i Europske unije.

Kvizovi za vježbu i dodatne informacije

Upute za kvizove za vježbu

Svi koji ne sudjeluju u nacionalnom natjecanju, također mogu besplatno, neovisno o natjecanju, koristiti kvizove.

O EUROPSKOM TJEDNU NOVCA

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Prethodnih je godina Europski kviz o novcu privukao ukupno 431 prijavu iz osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Ovakav odaziv u Hrvatskoj pravi je pokazatelj da financijsko obrazovanje nije isključivo za odrasle osobe. Važno je istaknuti kako su prijave za kviz došle iz svih dijelova Hrvatske što posebno veseli i svjedoči činjenicu da naši učenici imaju priliku učiti o temama financija neovisno o prebivalištu.

Neovisno o prijavi na natjecanje, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na https://www.hub.hr/hr/kvizovi-za-vjezbu-i-dodatne-informacije.

Europski tjedan novca (eng. European Money Week) je godišnja inicijativa promocije financijskog obrazovanja diljem Europe. Organiziraju ga nacionalna udruženja banaka u mnogim europskim zemljama, a inicijativi su se pridružile i mnoge ostale financijske i javne institucije.

Europski tjedan novca u 2022. traje od 21. do 25. ožujka.

Internet: www.ebf.eu/europeanmoneyweek/
Twitter: @EUMoneyWeek
Facebook: /EuropeanMoneyWeek

Svim nastavnicima i učenicima želimo puno uspjeha u pripremi i što bolje rezultate na ovogodišnjem Europskom kvizu o novcu.

Neka najbolji tim pobijedi i ponosno predstavlja Hrvatsku na europskom natjecanju!