Zagreb, 5. studenoga 2021.Hrvatska udruga banaka je sudjelovala na dvodnevnoj virtualnoj konferenciji „Strateško upravljanje poslovanjem – sinergija ljudskog kapitala i održive transformacije“ koja je održana povodom obilježavanja 100 godina postojanja Udruženje banaka Srbije i 20 godina rada njihovog Centra za bankarsku edukaciju. Konferencija je okupila predstavnike regionalnog i međunarodnog bankarskog sektora i regulatornih institucija, istaknute regionalne i međunarodne stručnjake i znanstvenike.

Drugi dan konferencije započeo je uvodnim izlaganjem istaknutog međunarodnog stručnjaka i profesora Rogera Claessensa u kojem je naglasio da banke moraju uklopiti svoju viziju i misiju u skladu sa zahtjevima okoline te da je potrebna sustavna implementacija tehnologije i učinkovito korištenje resursa.

Uoči panel rasprave Slađana Sredojević i Milan Brković iz Udruženja banaka Srbije predstavili su rezultate sveobuhvatnog istraživanja čiji rezultati ukazuju na sličnosti i razlike djelovanja udruga banaka i međunarodnih federacija diljem svijeta, ali i na važnost međunarodne suradnje u cilju provođenja kvalitetnih aktivnosti.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB), Zdenko Adrović, sudjelovao je na panel raspravi koja je okupila predstavnike udruga banaka iz regije:

  • Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH);
  • Vladimir Vasić, direktor Udruženja banaka Srbije,
  • Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Udruženja banaka Slovenije;
  • Milena Perchinkova, izvršna tajnica Makedonske udruge banaka,
  • Nebojša Đoković, savjetnik Udruženja banaka Crne Gore.

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, predstavio je sugovornicima ustroj, organizaciju i djelovanje HUB-a te niz aktivnosti koje se provode u cilju poticaja društvenog i gospodarskog razvoja.  Adrović je naglasio važnost uloge HUB-a na početku pandemije COVID-19 kada su predstavljene mnogobrojne inicijative za pomoć građanima i poduzetnicima. Ključne aktivnosti koje je istaknuo su unaprjeđenje razine financijske pismenosti građana, promoviranje sigurnog korištenja digitalnih usluga banaka i proces digitalizacije bankarskog sustava. „Promjene su stalne i jedino što preostaje jest prilagoditi im se, a da bismo u tome uspjeli ključno je cjeloživotno obrazovanje. Vjerujem da je kroz međunarodnu suradnju i dijeljenje iskustva moguće postići najbolje rezultate na dobrobit cjelokupnog društva“, zaključio je direktor HUB-a, Zdenko Adrović.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine smatra da je prvenstveno potrebno redefinirati viziju i misiju banaka i to na način da se dodatno obrazuje zaposlenike u bankarskom sektoru, razvija tehnologija i implementira u bankarski sustav te u konačnici na takvim temeljima stavi klijenta u središte: „Ključna točka je pronalaženje načina za prikupljanje, analiziranje i dijeljenje podataka kako bi udruženja bila što korisnija bankama, ali i kako bi bili u poziciji promatrati bankarski sektor kao cjelinu.“

Vladimir Vasić, direktor Udruženja banaka Srbije naglasio je zabrinjavajući postotak ljudi koji nisu dovoljno upoznati s vlastitim financijama, zbog čega je iznimno bitna medijska prisutnost bankarskih udruženja u javnosti. „Važno je pronaći načine da udruženja banaka osvijeste javnost o važnosti upravljanja osobnim financijama. Filozofija štednje nije ništa novo, no ona treba postati sastavni dio života“, rekao je direktor UBS-a Vladimir Vasić i dodao kako su za to edukativni programi od presudne važnosti.

Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Udruženja banaka Slovenije istaknula je da se za rad udruženja banaka treba u obzir uzeti i globalizacija te sve veće starenje stanovništva. Caprirolo zaključuje da da banke  imaju veliku mogućnost, ali i odgovornost da vode pozitivnu transformaciju u svijetu, stoga za udruženja banaka smatra da su „zid sektora i imaju najveću ulogu u poticanju promjena u društvu.“

Milena Perchinkova, izvršna tajnica Makedonske udruge banaka je naglasila važnost ljudskog kapitala: „Ulaganje u ljudske potencijale, izgradnja novih vještina i implementacija novih tehnologija nužni su za rast gospodarstva.“ Tomu dodaje i financijsko obrazovanje građana koji bez obzira na stalnu dostupnost bankarskih djelatnika ipak većinom nisu dovoljno obrazovani da bi znali adekvatno koristiti bankarske usluge.

Nebojša Đoković, savjetnik Udruženja banaka Crne Gore isto tako naglašava veliku ulogu obrazovanja samih zaposlenika u bankama, ali dodaje i važnost edukacije medijskih djelatnika što smatra neophodnim za razumijevanje financijske terminologije i kretanja. „Nekada dobre bankovne prakse nisu dovoljno prepoznate, upravo zato udruženja banaka moraju biti glasnogovornici koji će cjelokupnu javnost informirati o pozitivnim aktivnostima“, završno je naglasio savjetnik  UBCG-a.