Zagreb, 18. ožujka 2022. – Hrvatska udruga banaka sudjelovala je na stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje pod nazivom „Matematički ožujak“ za više od 300 učitelja i nastavnika matematike. Cilj stručnog skupa je obilježiti važne datume za matematiku, ali i unaprijediti praksu i kompetenciju učitelja i nastavnika matematike.

U uvodnom dijelu sudionike je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać pozdravila voditeljica skupa Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica za matematiku. U ime Hrvatske udruge banaka, Martina Etlinger je predstavila aktivnosti HUB-a u području financijske pismenosti te predstojeće događaje povodom obilježavanja Europskog tjedna novca. Savjetnica HUB-a naglasila je da je financijska pismenost u Hrvatskoj udruzi banaka jedna od strateških tema još od 2006. godine. „Posebno nam je drag projekt Europski kviz o novcu, online natjecanje iz područja financija za učenike osnovnih i srednjih škola koje ove godine organiziramo po treći put. Raduje nas što kviz okuplja učenike iz svih dijelova Hrvatske, kao i činjenica da je prethodnih godina sudjelovalo više od 2600 učenika. Ne sumnjamo da će i ove godine naši učenici pokazati visoku razinu znanja o financijama i novcu“, istaknula je Etlinger.

U nastavku stručnog skupa član Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u i glavni ekonomist Zagrebačke banke, Hrvoje Dolenec održao je predavanje o uvođenju eura uoči Europskog tjedna novca. Sudionicima je objasnio da je nakon više od godinu dana unutar tečajnog mehanizma potvrđena ambicija „fast track“ uvođenja eura te da su zato pripreme ove godine ključni proces za Hrvatsku. Naime, prije nego Vijeće EU-a utvrdi ispunjava li RH sve uvjete, Hrvatska mora provesti osam reformskih mjera u četiri područja: 1) sprječavanje pranja novca, 2) poslovno okruženje, 3) upravljanje u javnom sektoru i 4) pravosuđe – stečajni okvir. „Uvođenje eura je logičan korak jer je hrvatsko gospodarstvo visoko euroizirano, u kojem su i štednja i dug dominantno u stranoj valuti, prvenstveno euru“, pojašanjava Dolenec. Dodaje i kako je hrvatsko gospodarstvo jako vezano uz gospodarstvo europodručja s obzirom na to da je ono glavni vanjskotrgovinski partner Hrvatske, kao i zato što su ekonomski ciklusi Hrvatske sinkronizirani s ciklusima država europodručja. Dolenec navodi da se uvođenjem eura i pridruživanjem tržištu europodručja može omogućiti prostor za dodatni poticaj rastu gospodarstva i standarda. Da će uvođenje eura donijeti veću otpornost gospodarstva na krize, potkrijepio je argumentima da RH nakon uvođenja eura više neće biti izložena riziku valutne krize, a hrvatske banke imat će pristup monetarnim operacijama ECB-a čime će se dodatno smanjiti rizik izbijanja bankovne krize te će se Hrvatska u slučaju financijskih poteškoća moći povoljno zadužiti kod Europskog mehanizma za stabilnost. „Iako uvođenje eura ima niz učinaka, pozitivni, odnosno koristi, vidljivo bi trebali nadvladati troškove, tj. negativne učinke“, zaključio je Dolenec.

Stručni skup "Matematički ožujak" je interdisciplinarnog karaktera tako da obilježava: Svjetski dan matematike (Dan broja Pi, 14.3.2022.), Tjedan mozga (Brain Awareness Week) i Europski tjedan novca. Cilj je osvijestiti primjenjivost matematičkih znanja i vještina u svakodnevnom životu te ponuditi učiteljima stručnu podršku u razvijanju njihovih obrazovnih kompetencija i vještina.