Zagreb, 21. svibnja 2021.U organizaciji viceguvernera Hrvatske narodne banke i docenta na Odjelu za sociologiju HKS-a, dr. sc. Romana Šubića, održana je tribina „Upravljanje osobnim financijama“ u cilju osvještavanja važnosti financijske pismenosti u svakodnevnom životu. Na tribini je sudjelovalo pedesetak studenata diplomskih studija Sociologije i Komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U cilju aktivne suradnje i povezivanja stručnjaka iz prakse s akademskom zajednicom, edukativna predavanja za studente HKS-a održali su: g. Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću Hrvatske udruge banaka, gđa Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja PBZ-a i dopredsjednica Kluba glavnih ekonomista HUB-a te gđa Zrinka Petroci, voditeljica odjela u Direkciji za nadzor platnog prometa HNB-a.

G. Ivan Hrvoje Maljković iz HUB-a je održao uvodno predavanje na temu suvremene uloge bankarstva u društvu, djelovanja Hrvatske udruge banaka i komunikacijskih aktivnosti koje provodi. U predavanju je pojašnjeno da je primarna uloga banaka upravljanje tuđim novcem, odnosno novcem građana i poduzeća koji svoju štednju ulažu u banke. Prilikom upravljanja štednjom svojih klijenata izrazito je važno da banke kvalitetno procjenjuju sve moguće rizike te investicijskim i kreditnim aktivnostima omogućuju gospodarski rast i razvoj. Važnost bankarskog sektora prikazana je u činjenici da 20 banaka u Hrvatskoj zapošljava više od 20 tisuća ljudi te da bankarski sustav čini gotovo 70% cjelokupnog financijskog sustava mjereno veličinom aktive. Također, studentima je predstavljen model i ciljevi rada Hrvatske udruge banaka koja okuplja sve vodeće banke u Hrvatskoj te ima cilj braniti, štititi i promicati interese bankovne industrije.

Dopredsjednica Kluba glavnih ekonomista HUB-a i direktorica ekonomskih istraživanja PBZ-a, gđa Ivana Jović studentima je predstavila povijest osnivanja Europske unije i eura kao zajedničke valute i procesom uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Shodno tome, studenti su imali priliku saznati sve aktivnosti Vlade RH i HNB-a koje su prethodile pristupanju europskom tečajnom mehanizmu (ERMII), ali i sve uvjete koje Hrvatska mora zadovoljiti da bi mogla uvesti euro. Predstavljene su prednosti koje euro kao službena valuta donosi hrvatskom gospodarstvu i građanima, ali su izneseni i najčešći argumenti protiv uvođenja eura kao što su porast cijena, gubitak monetarnog suvereniteta te troškovi koji se nameću u tehničkoj prilagodbi financijskog sustava. Prema analizama drugih zemalja koje su uvele euro dokazano je da ukupna razina cijena, odnosno stopa inflacije ne reagira značajno na uvođenje eura. Zaključno, na predavanju je istaknuto da je uvođenje eura izrazito važno za povećanje investicija, uvjete financiranja te dugoročni rast gospodarstva Hrvatske.

Zanimljivo predavanje o trendovima u platnom prometu održala je gđa Zrinka Petroci, voditeljica odjela u Direkciji za nadzor platnog prometa HNB-a. Naglasila je važnost platnog prometa u svakodnevnom životu kao neizostavnog dijela gospodarskog sustava svake zemlje te njegovu temeljnu funkciju omogućavanja sigurne i učinkovite uporabe novca kao sredstva plaćanja. U predavanju je prikazana sklonost potrošača korištenju bezgotovinskih oblika plaćanja, a koja se dodatno ubrzala tijekom COVID-19 pandemije te da se nastavak takvih trendova očekuje i u budućnosti. Također, studenti su upoznati s ulogom HNB-a koji u ovom području nadzire sve platne transakcije te time pridonosi sigurnosti plaćanja i stabilnosti hrvatskoga financijskog sustava.