Goran Stanzl/Pixsell

Održana je konferencija "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj", na kojoj se govorilo o propuštenim prilikama, odnosno planiranim investicijama koje se nisu realizirale, te o preprekama, ali i mogućim poboljšanjima za dolazak i tretman stranih ulagača.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika, Vladimir Nišević, uvodno je pozdravio okupljene te napomenuo: "Prestali smo samo izvještavati, odlučili smo otvarati teme koje su bitne i značajne za ovo društvo. Investcro je naša želja, težnja i namjera da progovorimo o nečemu što je za ovu državu i društvo iznimno bitno, a to su zdrave investicije. Bez njih, ostat ćemo tamo gdje jesmo, okruženje će nas prerasti, a ulagači će jednostavno izaći iz naše zemlje". 

"U zadnje dvije godine, dvije trećine greenfield investicija u EU bilo je u samo šest europskih zemalja. Vjerujem da će Hrvatska u 2019. podići svoj rejting i doći uz bok tih šest zemalja, uz pomoć novih zakona i kvalitetnijeg okvira za poticanje ulaganja", rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su ostvarena strana ulaganja u Hrvatskoj ispod željene razine: "Rezultati direktnih stranih investicija ne odgovaraju poželjnoj slici. U 26 godina u Hrvatsku je ušlo 33,5 milijardi eura, no problem je što su ulaganja uglavnom bila ''brownfield'' i usmjerena u ''nontradeable'' sektore. Nedostaju nam ''greenfield'' ulaganja, ulaganje u proizvodnju roba i usluga koja će stvarati kvalitetna radna mjesta i biti više izvozno orijentirana".

"Rast ispod tri posto možda je zadovoljavajući na ovoj razini, ali Hrvatskoj neće omogućiti da ne zaostajemo za usporedivim zemljama među kojima je zadnja. Za rast su nužne investicije za koje samo treba provesti ono što piše u nacionalnom programu reformi", poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji o problematici ulaganja InvestCro.

U sklopu konferencije održana je panel diskusija, na kojoj su sudjelovali predstavnici velikih kompanija, države i lokalne samouprave konferenciji o problematici ulaganja InvestCro u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24 sata. 

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

 

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, požalio se na prekomjerne namete bankarima, kojima je regulatorni trošak višestruko veći nego u Njemačkoj, a tu je i problem parafiskalnih nameta, pa tako Ministarstvo turizma želi bankarima višestruko povećati namete za turističke zajednice.

„Moramo ne samo dizati količinu investicija, već i paziti da one budu kvalitetnije i omoguće ljudima veće plaće“, napomenuo je direktor HUB-a.

Viktor Pavlinić, predsjednik uprave Tele2, rekao je da je digitalizacija prilika, no za izmjenu obrasca ponašanja treba politička volja, ali i infrastruktura. Podsjetio je kako je Vlada 2014. utrostručila naknade za telekom operatere.

„To više nije bilo poticajno investicijsko okruženje. Ova vlada riješila je taj problem i vratila naknadu na prijašnju razinu, koja je i dalje veća od drugih zemalja. Sada Tele2 za 40 posto više zapošljava, a tržišna utakmica je znatno življa. Potaknut tim optimizmom, vlasnik je odlučio udvostručiti iznos investicija. Treba nam vizija države, pa će svima biti lakše a gospodarski rast od pet posto moguć. Iako u ICT sektoru imamo dobre kadrove, trošak radne snage postaje ozbiljan problem. Potrebna je revizija stope oporezivanja, manji porez na dohodak ako želimo da nam radnici ostanu. Morao biti ambiciozniji kod uvoza radne snage“, rekao je Pavlinić.

„Stalno očekujemo neke velike investicije, no nama je stvarno važan svaki onaj investitor koji zaposli dvoje ili troje ljudi. Bjelovar je samo lani imao 100 milijuna eura, uglavnom baš od tih naših malih. Nisu svu gradonačelnici šerifi, želimo poslati poruku investitorima da njihova kuna u našem gradu vrijedi više nego drugdje. Ne ulažemo novac u kupovinu glasača nego u razvoj, sada imamo 750 više zaposlenih nego ranije, a proračun se sjajno puni“, pohvalio se panelist Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Zdenko Lucić, državni tajnik pri ministarstvu gospodarstva, rekao je da se RH mora brendirati kao poželjna destinacija za investicije, baš kao što se uspjela brendirati kao turistički atraktivna zemlja. „Imamo preko 500 jedinica samouprave, digitalizacija će pomoći da imamo standardiziranu razinu usluge. Brzo će biti vidljivi rezultati u uvođenju online započinjanja poslovanja. Umjesto da se promoviramo, stidimo se reći da je naš zakon o poticanju ulaganja najbolji u Europi“, tvrdi Lucić.

Regionalni direktor Dogus Hodinga, Burak Baykan, kaže da su iskustva tog hotelijera u Zadru i Šibeniku pozitivna, te da ih se mora se prenijeti novim ulagačima. „Ne bih rekao da je birokracija ovdje gora nego u drugim zemljama. Na lokalnoj razini kod većih investicija mi se čini da više ljudi u ministarstvima u Zagrebu žele pomoći velikim investicijama. Teško dolazimo do odgovarajućih kadrova, to je loš znak ali vidimo da su važni koraci poduzeti u odnosu na kvote, to znači da je Hrvatska svjesna tog potencijala. Za greenfield investicije nemamo dovoljno ljudi, troškovi izgradnje su se strahovito povećali, kao u zapadnim zemljama, samo što su ovdje manji prihodi. Povrat investicije je vrlo nizak, treba misliti i o izravnim poticajima“.

Zoltan Aldott, predsjednik NO Mola, primjećuje napredak u komunikaciji državnih institucija s poslovnim svijetom, „to je važno ali nije dovoljno. Nedostaje suradnja na razini općina, ovako se usporavaju investicije. Sada je problem postalo i tržite rada, a naročito sezonalnost. Trebamo mobilnije tržište rada i manje troškove radne snage. I oporezivanje radnika treba drastično mijenjati, u Mađarskoj smo na taj način otvorili 50.000 radnih mjesta u servis centrima. Potencijala ima, to se vidi i po punim kafićima, no dobar potez bio bi drugačija porezna politika.“

Izvor: Večernji list


 

Kategorija