Zagreb, 25. ožujka 2022. - Hrvatska udruga banaka organizirala je informativno-edukativno predavanje za studente o uvođenju eura u Hrvatskoj u suradnji sa studentskom udrugom Financijski klub s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Predavanje je održao član Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u i glavni ekonomist Zagrebačke banke, Hrvoje Dolenec, a upriličeno je kao jedna u nizu aktivnosti HUB-a povodom obilježavanja Europskog tjedna novca.

Potpredsjednik udruge Financijski klub, Filip Badovinac, uvodno je pozdravio prisutne i istaknuo temu uvođenja eura kao iznimno važnu s obzirom na skori datum ulaska Hrvatske u eurozonu. Okupljenim studentima Badovinac je predstavio misiju i aktivnosti Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u te najavio g. Doleneca.

Član Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u i glavni ekonomist Zagrebačke banke, Hrvoje Dolenec, na zanimljiv način uz praktične primjere iz svakodnevnog života predočio je studentima prednosti uvođenja eura u Hrvatskoj. Kao glavne kratkoročne koristi uvođenja eura, Dolenec je naveo niže transakcijske troškove, sudjelovanje u raspodjeli monetarnog prihoda Eurosustava i mogućnost zaduživanja kod Europskog mehanizma za stabilnost.

„Hrvatska je najmanja zemlja EU koja još nije uvela euro, a upravo pridruživanje tržištu europodručja omogućit će prostor za dodatni poticaj rastu gospodarstva i standarda. Euro je već duboko i dugotrajno prisutan u hrvatskom gospodarstvu te je Hrvatska mala i gospodarski otvorena zemlja, ovisna o izvozu. Trgovinski smo jako integrirani s državama europodručja i ostalim članicama Europske unije te tri četvrtine njezine vanjskotrgovinske razmjene otpada na razmjenu s članicama EU-a “, istaknuo je Dolenec i napomenuo da možemo očekivati da će uvođenje eura potaknuti veću osobnu potrošnju turista koji dolaze u Hrvatsku iz EU-a.

Studente je zanimalo koliko je Slovenija bila eurizirana prije ulaska u eurozonu, hoće li porasti cijene te na koji način će država kontrolirati trgovce i opravdanost podizanja njihovih cijena usluga i proizvoda. „Slovenije je bila znatno manje eurizirana od Hrvatske prije ulaska u eurozonu, ali 2011. su imali veliku bankarsku krizu i zapravo ih je od teške financijske i gospodarske krize spasilo članstvo u eurozoni. Inflacija se najčešće navodi kao argument u troškovima iako su dosadašnja iskustva pokazala da je utjecaj na cijene bio blag i jednokratan, a u cijelom procesu posebno su važna načela zaštite potrošača. Financijski sustav, osim tehničke provedbe zamjene nacionalne valute, ima i veliku ulogu u poduzimanju aktivnosti kako se klijenti nakon uvođenja eura ne bi našli u nepovoljnijoj financijskoj situaciji nego u kojoj bi bili da se euro nije uveo“, zaključio je Dolenec.