istrazivanja

Ransomware, opasna vrsta softvera koja zaključava podatke na korisnikovu računalu i onda od njega traži novac prijeteći da će podatke obrisati ili objaviti, predstavlja tek jedan posto ukupnog broja prijetnji kojima smo izloženi na Internetu.


Unatoč tome što su se mediji tijekom 2017. o tome raspisali kao da je riječ  o globalnoj pošasti kojoj je nemoguće stati na kraj, ransomware napadi, posebice ovi najnoviji, WannaCry i Pety, ipak se nisu proširili onoliko koliko su neki stručnjaci za kibernetičku sigurnost predviđali. WannaCry je bio prva vijest u svibnju i uspio je zaraziti nekoliko stotina tisuća računala u raznim zemljama diljem svijeta.  U lipnju je došao Petya, koji je imao približno sličan učinak.Manje napada na računala, više na mobitele
Međutim, prema istraživanju neovisnog instituta za informatičku sigurnost, AV-TEST, koji prati učestalost, vrste i razinu opasnosti prijetnji koje ugrožavaju uređaje koji rade na Windows operativnom sustavu (većina računala u svijetu) i Android operativnom sustava (većina mobitela na svijetu) – ransomware zloćudni softver čini tek jedan posto ukupnih prijetnji kojima smo izloženi na Internetu.

Štoviše, prema analizi i drugih tvrtki koje se bave sigurnosnom zaštitom na Internetu, tijekom prošle, 2016., godine bilo je oko 15 posto manje napada nego 2015., na uređaje koje pogoni Windows operativni sustav dok su se napadi na uređaje čiji rad je utemeljen na ​Android sustavu tijekom prošle godine udvostručili. 


Trendovi u 2017.
Ova godina je godina u kojoj se bilježi novi rast prijetnji koje napadaju Windows računala - nemalih 46 posto u usporedbi s prvom polovicom prošle godine.  Što se tiče mobitela, tijekom 2016. godine zabilježeno je čak četiri milijuna zloćudnih aplikacija koje napadaju Android uređaje. Ove godine, pokazuju nalazi instituta AV-TEST najveći broj prijetnji koje napadaju mobitele koji imaju pristup Internetu dogodio se polovicom lipnja. Google (tvrtka vlasnik operativnog sustava Android) objavila je zakrpe za čak 100 problema koji su pronađeni u tom operativnom sustavu. 

Institut AV-TEST u dosadašnjem dijelu 2017., bilježi porast broja varijanti najubojitijeg bankarskog zloćudnog softvera, tzv. Trojanaca. Ransomwarea ima tri puta više nego tijekom 2016. godine, no mjereno u ukupnom udjelu u količini zloćudnog softvera, te vrste opasnih programa ima tek jedan posto u ukupnom broju prijetnji kojima smo izloženi na Internetu. Više pojedinosti o svemu pročitajte u izvještajutvrtke AV-TEST u kojem se opširno obrađuju i prijetnje koje napadaju korisnike Mac računala i iOS uređaja te se razmatraju i sigurnosni problemi uređaja koji čine Internet stvari.

Sigurnost na internetu