img

Mobilni telefoni danas su puno više od uređaja za telefoniranje. Koristimo ih za fotografiranje, snimanje video uradaka, provjeravanje e-pošte i surfanje. Zahvaljujući njima možemo poslovati u pokretu te obavljati financijske transakcije koristeći aplikaciju za mobilno bankarstvo. Stoga je zaštita mobilnih telefona od internetskih prijetnji važnija nego ikada prije. Sigurnost predstavlja temelj mobilnoga bankarstva pa se od vas očekuje da provodite stroge kontrole.

Spomenimo i da bežične mreže koriste radijske valove, a ne žice, kako bi prenosile podatke, radi čega su iznimno ranjive i podložne napadima.

Kako se zaštititi?

Banke koriste najsuvremeniju tehnologiju kako bi zaštitile vas i vaš novac dok koristite mobilno ili internetsko bankarstvo. No, i vi osobno možete poduzeti određene korake u tom smjeru.

  • Zaštitite vaše lozinke. Iznimno je važno da ih ne otkrivate nikome te da ih ne pohranjujete na vaš uređaj. Ako mislite da je netko saznao vaše podatke ili ste izgubili mobilni uređaj, smjesta promijenite lozinku.
  • Koristite službene trgovine aplikacijama ili internetski preglednik kako biste provodili financijske transakcije. Nikada ne preuzimajte aplikacije iz nepoznatih izvora.
  • Javna mjesta. Budite oprezni koristite li mobilni uređaj u javnosti, posebice za mobilno bankarstvo. Nikada ne gubite mobilni uređaj iz vida te pripazite na osobe koje bi vam mogle gledati preko ramena. Svakako se odjavite nakon što ste obavili sve što ste trebali.
  • Isključite Bluetooth vezu ako ne želite podijeliti svoje informacije s drugima.
  • Neka sve bude ažurirano. Provjerite jesu li izašle nove softverske dopune te zakrpe i instalirajte ih kako operativni sustav na uređaju ne bi bio izložen rizicima. Ako vaš mobilni uređaj podržava antivirusni softver, dobro bi bilo da ga preuzmete od nekoga renomiranog brenda.
  • SMS i e-pošta. Budite oprezni ako otvarate poveznice (linkove) iz tekstualnih poruka (SMS) ili e-poruka. Vaša banka vas nikada neće pitati za povjerljive informacije putem SMS-a ili e-poruka.
  • Budite oprezni kada otvarate privitke iz MMS-ova (multimedijalne poruke) jer bi mogli sadržavati malware. Ne otvarajte takve privitke, osim ako znate o čemu je riječ ili ste to očekivali.
  • Neka vam mobilna sigurnost bude jednako važna kao i sigurnost vašega računala.
  • Pripazite da vam netko ne bi pročitao povjerljive informacije (primjerice, nemojte koristiti zajedničku e-poštu ili mobilni uređaj).

Prijavite

Dobijete li e-poruku ili SMS u kojima se od vas traži da otkrijete osobne podatke, ni u kojem slučaju nemojte kliknuti na poveznice (linkove) u takvim porukama. Nadalje, nemojte otkriti bilo kakve podatke vezane za internetsko i mobilno bankarstvo. Proslijedite sve sumnjive e-poruke ili detalje o dobivenim sumnjivim SMS-ovima vašoj banci, a zatim ih izbrišite iz dolazne mape. Te će se informacije iskoristiti za sprječavanje internetskih prijevara.

Sigurnost na internetu