""

Zagreb, 8. prosinca 2020. - Hrvatska udruga banaka je u suradnji s Europolom i drugim zakonodavnim institucijama na razini Europske unije pokrenula kampanju „NeBudiMula“ namijenjenu podizanju svijesti o rizicima financijskih prijevara.

Kampanja, koju na nacionalnim razinama diljem Europe provode partneri i institucije, ima za cilj informirati javnost o načinima na koji kriminalci nastoje izvšiti financijske malverzacije, na koji način se možemo zaštiti i što učiniti ako sumnjamo da smo umiješani u ilegalan prijenos novca.

Nemojte postati karika u lancu pranja novca

Financijske mule su osobe koje su kriminalne organizacije regrutirale kao agente za pranje novca kako bi prikrili podrijetlo neovlašteno stečenog novca. Ne znajući da se bave kriminalnim radnjama, a prevareni obećanje lake zarade, financijske mule prijenose nezakonito stečen novac s računa na račun pritom uzimajući proviziju.

Kriminalci najčeće regrutiraju potencijalne financijske mule izravnim kontatkom ili putem e-pošte, a u posljednje vrijeme se često obraćaju i putem društvenih mreža – oglašavanje lažnih ponuda za posao, oglasi na internetu i kontakt putem aplikacije za razmjenu poruka. Iako su zabilježeni slučajevi povezani s pandemijom COVID-19, kompromitiranje procesa plaćanja i romantične prijevare još uvijek su najčešći oblici regrutiranja. Također, financijske mule često koriste i kriptovalute za prijenos ilegalno stečenog novca.

Što riskirate kao financijska mula?

- fizičke napade ili prijetnje ako ne nastavite surađivati ​​s kriminalcima;

- zatvorska kazna, novčana kazna ili rad za opće dobro;

- kaznena evidencija koja bi mogla ozbiljno utjecati na ostatak vašeg života – nemogućnost otvaranja bankonvog računa i korištenja kreditnih plasmanan.

Što možete učiniti?

Ako mislite da ste umiješani u ilegalan prijenos novca, reagirajte pravovremeno: odmah prestanite s transakcijama, obavijestite svoju banku i prijavite slučaj policiji.

U globalnom suzbijanju pranja novca identificirano je 422 uhićenih kriminalaca i 4.031 financijskih mula

Zakonodavna tijela iz 26 zemalja i Europolo objavili su rezulate Europske akcije za financijske mule „EMMA6“, odnosno svjetske kampanje namijenjene suzbijanju ilegalnog prijenosa novca. EMMA 6 provodila se šestu godinu zaredom uz podršku Europske bankovne federacje (EBF), FinTech FinCrime Exchange (FFE ), INTERPOL-a i Wester Union-a. Rezultat je identifikacija 4.031 financijskih mula, 227 kriminalaca te 422 uhićenja u cijelom svijetu.

Tijekom trajanje akcije pokrenuto je 1.5229 kriminalističkih istraga. Uz potporu privatnog sektora, uključujući više od 500 banaka i financijskih institucija, identificirano je 4.942 lažnih transakcija financijskih mula čime je spriječen ukupni gubitak procijenjen na 33,5 milijuna eura.

Podrška Europola

Operacija EMMA dio je projekta koji se provodi pod okriljem Operativnog akcijskog plana za prijevare u plaćanju kibernetskog kriminala EMPACT, osmišljen za borbu protiv prijevara putem interneta i platnih kartica, pod vodstvom Nizozemske. Nadovezujući se na uspjeh prethodnih EMMA operacija, EMMA 6 je sudjelovala u provođenju zakona iz Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Litve, Moldavije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Švedske, Švicarske, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom cjelogodišnje operacije Europol je podržao koordinaciju i pripremu operativnih sastanaka, isporučio analizu i olakšao razmjenu informacija između tijela za provedbu zakona i privatnih partnera. Nadalje, Europol je koordinirao kampanju podizanja svijesti o prijevarama sa zemljama sudionicama.

Sa sjedištem u Haagu, Europol podržava 27 država članica EU-a u njihovoj borbi protiv terorizma, cyber kriminala i drugih teških i organiziranih oblika kriminala. Također surađuju s mnogim državama partnerima izvan Europkse unije i međunarodnim organizacijama.

.

Sigurnost na internetu