""

Zagreb, 26. studenoga 2021. -  Ovih se dana teško mogu izbjeći reklame koje najavljuju Black Friday ili Crni petak, dan posebnih ponuda i ušteda kad mnogi brendovi širom svijeta za svoje kupce pripremaju fantastične ponude. Zbog COVID pandemije veliki će se dio kupnje obaviti internetom, a to sa sobom nosi i opasnosti prijevare.

Iz je tog razloga Hrvatska je udruga banaka objavila na svojim mrežnim stranicama savjetnik za sigurnu internet kupovinu. Ključni je savjet, kaže Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka da se na internetu treba ponašati jednako odgovorno kao i u stvarnom životu. Na ulici, recimo vjerojatno ne bismo dali nikome svoje osobne podatke, a preko interneta često to i napravimo pa se dogodi zlouporaba.

Fishing - najčešći oblik prevare

- Najčešći oblik prevare je tzv. fishing gdje kriminalci putem lažnog emaila pokušavaju pridobiti osobu da im da svoje osobne podatke ili pak ga pokušavaju navesti da klikne na određenu poveznicu i ode na lažnu stranicu gdje se taj proces i nastavlja - kaže Maljković.

Prije je, kaže, bilo lakše uočiti da je to prevara, sam email je bio napisan s pravopisnim pogreškama, sada je to sve sofisticiranije, teško se prepoznaju lažni mailovi. Da bi se zaštitili, građani bi mogli pripaziti i kada im dođe ponuda od nekog brenda i ta ponuda je nevjerojatno dobra, trebali bi ručno upisati web adresu i pogledati je li na njihovim originalnim stranicama takva ponuda, jesu li na toj stranici tekstovi napisani s pravopisnim pogreškama... Ako pak prvi put kupuju na nekoj stranici, trebali bi proučiti postoje li kakva prava, korisnička služba itd., a ne bi bilo loše i pročitati iskustva ostalih građana s tim trgovinama.

Hakiranje - psihološka metoda

Šokić upozorava da je hakiranje psihološka metoda, izaziva se ili strah, ili žurnost, recimo kada je Crni petak, izaziva se ushićenje, nudi se nerealno dobra ponuda i ljudi postaju neoprezni.

Inače, samo kartično plaćanje je zapravo sigurno ako je korisnik informiran i ako je sve dobro provjereno, , tvrdi Maljković. Kada plaćamo pouzećem, često nemamo pravo na povrat ili ne možemo iskoristiti neke druge povoljnosti.

- Važno je kod kupnje koristiti mobitel ili uređaj koji je zaštićen od virusa, čiji je softver redovito aktualiziran. Također je vrlo važno ne kupovati kada koristimo javne WiFI mreže jer tada smo izloženi riziku - upozorava Maljković.

Što se tiče sigurnosti servisa poput Pay Pal, Šokić tvrdi da su sami sustavi jako sigurni ako ih koristimo pravilno.

- Pay pal je jedna od najvećih financijskih posredničkih kuća na svijetu, osobno koristim Pay Pal jer on ne daje nikakve financijske informacije prodavaču i dobro čuva osobne podatke. Važno je, naravno dobro paziti na sigurnost lozinke i na tome jeste li na pravoj Pay pal stranici - kaže.

Maljković napominje da što više koristimo tehnologiju, građani su sve informiraniji i teže upadaju u zamke prevaranta, ali treba biti oprezan i informirati se i dalje.

- Neka Crni petak ne postane crna godina - upozorio je na kraju gostovanja Šokić

Izvor: HRT

Sigurnost na internetu