DRUŠTVENE MREŽE I KRAĐA IDENTITETA

Ponekad vam se čini da za gotovo svaku aktivnost na internetu morate smisliti lozinke i korisnička imena te dati određene osobne podatke. To je postalo nužno jer internetske stranice žele zaštititi vas i vaš identitet, a pojedine također nude usluge društvenog umrežavanja.

Sve popularnije društvene mreže otvorile su vrata i prevarantima. Naime, takve nas stranice potiču na otkrivanje sve više osobnih podataka te razmjenu informacija i fotografija putem interneta. No, budite na oprezu jer što više informacija otkrijete o sebi, to ste podložniji napadima prevaranata.

Nažalost, danas postoje kriminalci koji traže upravo one osobe koje su otkrile previše osobnih informacija. Često koriste tzv. društveni inženjering (social engineering) ili manipuliranje kako bi naveli osobe da otkriju previše podataka o sebi. Ti se podaci zatim nezakonito koriste u svrhu pribavljanja proizvoda i usluga bez njihova znanja. Problemi koji time nastaju uključuju uhođenje u virtualnom svijetu (cyber stalking), nasilje (bullying), krađu identiteta i iznude.

Savjetujemo vam da budete iznimno oprezni prilikom otkrivanja osobnih podataka. Razmislite o tome tko te informacije može vidjeti i na koji se način mogu upotrijebiti protiv vas.

Zaštitite se

Slijedi nekoliko jednostavnih koraka koje biste trebali poduzeti kako biste zaštitili svoj identitet od prevaranata u sljedećim situacijama:

Ispis osobnih dokumenata

  • Zaštitite svoje poruke i poštu, te ostale sadržaje koje ispisujete izravno s interneta, baš kao što biste zaštitili sadržaj svog novčanika ili torbe.
  • Pregledajte bankovni izvod čim ga dobijete i prijavite sve transakcije koje su vam nepoznate.
  • Spremite bankovne izvode, račune i povjerljivu korespondenciju na sigurno mjesto, baš kao što biste uradili i s drugim vrijednim predmetima.
  • Uništite sve osobne dokumente koje više ne trebate.

Na javnim mjestima

  • Pripazite na osobe koje vam „vire preko ramena“ – ljude koji stoje iza vas u redu za blagajnu ili bankomat i pokušavaju vidjeti vaš PIN. Osim toga, jednom kada svoju karticu predate djelatniku trgovine kako biste platili kupljeno, ne ispuštajte je iz vida.
  • Ne koristite bankomat ako mislite da ga je netko neovlašteno dirao ili otvarao, te prijavite svoje sumnje banci.
  • Novčanik, torbu, mobilni telefon, organizer, ključeve od kuće i sve ostale osobne stvari čuvajte izvan dosega drugih ljudi.

Na internetu i putem telefona

  • Za svaki račun i aplikaciju koristite drugi PIN i lozinku. Koristite li istu lozinku za sve, a prevarant dođe u posjed iste, imat će pristup svemu.
  • Ne koristite korisnička imena koja su očita i lako se pamte.
  • Nikome ne otkrivajte lozinke, čak niti putem telefona. Vaša vas banka nikada neće tražiti PIN ili lozinku.
  • Budite oprezni kada koristite internet u kafićima ili ste aktivni na forumima, virtualnim sobama za chat ili društvenim mrežama – prevaranti ih često koriste kako bi otkrili vaše osobne podatke.
  • Nikada na internetu ne ostavljajte osobne podatke poput telefonskih brojeva, datuma rođenja ili informacija o zaposlenju.
  • Naučite se služiti sigurnosnim opcijama na internetu i postavite ih onako kako vam najviše odgovaraju. Pazite s kime ste „prijatelji“ na društvenim mrežama i kome dozvoljavate da se pridruži vašoj mreži.
  • Izbjegavajte korištenje opcije automatskoga dopunjavanja i ispunjavanja obrazaca na internetu. Prevaranti vrlo jednostavno mogu pristupiti takvom programu.
  • Pripazite na lažne e-poruke (phishing) financijskih institucija u kojima se od vas traži da potvrdite podatke o računu. Takve e-poruke prijavite institucijama od kojih navodno dolaze kako biste pomogli u razotkrivanju prevaranata. Banke nikada od svojih korisnika ne traže potvrdu putem e-poruka.
  • Redovno ažurirajte antivirusni program i postavke vatrozida na računalu.

Prijavite krađu

Mislite li da vam je netko ukrao identitet, da prevarant posjeduje podatke o vašem bankovnom računu ili da je vašem računu na internetu netko nezakonito pristupao odmah kontaktirajte svoju banku i policiju.

Opreznim postupanjem s vašim osobnim podacima zaista možete pomoći u smanjivanju rizika od krađe identiteta.

Više o temi društvenih mreža i kako ih koristiti potražite ovdje.

Sigurnost na internetu