VISHING („pecanje podataka” putem telefonskih poziva)

Što je vishing?

Vishing je sličan phishingu, ali se odnosi na lažne telefonske pozive u kojima se prevaranti predstavljaju kao zaposlenici banke ili druge poznate organizacije te od vas traže da novac s vlastitoga računa prebacite na neki nepoznati račun. Kako bi vas nagovorili da otkrijete vaše podatke, prevaranti će vam pokušati „prodati“ uvjerljivu priču.

Primjerice, prevarant će se predstaviti kao djelatnik pružatelja usluga satelitske televizije, telekoma ili komunalnoga poduzeća i ponuditi vam povrat novca. U tu svrhu će od vas tražiti da vašu debitnu karticu umetnete u token i date im kôd za autorizaciju transakcija (MAC).Kôd će zatim iskoristiti kako bi izvršili transakcije s vašeg računa. Nikada ne otkrivajte svoje PIN-ove, lozinke, kôdove za prijavu (one time passworde - OTPove) i kôdove za autorizaciju transakcija (MACove) koje generira token.osobama koje vas na bilo koji način kontaktiraju.

Kako ga prepoznati?

Prevaranti se obično služe sljedećim metodama:

  • kažu vam da postoje određeni problemi s vašim računom,
  • kako bi zadobili vaše povjerenje, kažu vam da nazovete broj telefona ispisan na pozadini vaše debitne ili kreditne kartice, a onda vašu liniju drže otvorenom jer ne žele spustiti slušalicu i
  • traže od vas da novac s vlastitoga računa iz sigurnosnih razloga prebacite na neki drugi račun.

 Što poduzeti? 

Ako zaprimite poziv osobe koja se predstavi kao djelatnik banke ili odjela za sigurnost neke od kartičnih kuća, budite oprezni kako ne biste postali žrtvom prijevare.

Kako se možete zaštititi?

  • Banka nikada od vas neće tražiti da novac prebacite na nepoznati račun. Ako netko zatraži takvo što od vas, smjesta prekinite vezu.
  • Ako vas netko nazove i kaže vam da nazovete broj ispisan na stražnjoj strani kartice ili bilo koji drugi broj, učinite sljedeće:
    • poslužite se nekim drugim telefonom,
    • ako nemate drugi telefon, najprije nazovite nekoga od vaših prijatelja ili članova obitelji kako biste se uvjerili da je linija slobodna.

Prijavite vishing

Ako mislite da vas je nazvao prevarant ili da ste nekome nenamjerno dali pristup financijskim podacima, što prije nazovite svoju banku. Obavite poziv s nekoga drugog telefona, a ne s onoga na koji vas je prevarant nazvao. Naime, prevaranti često ostavljaju liniju otvorenom kako bi vas spriječili u zvanju te čak proizvode zvukove biranja brojeva kako biste mislili da je vaša linija slobodna.

Sigurnost na internetu