Zagreb, 6. svibnja 2019. – Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marjeta Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar, pobjednice Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj, sudjelovat će na finalnom natjecanju koje se održava u Bruxellesu 7. svibnja 2019.

Učenici srednjih škola iz 28 europskih zemalja natjecat će se u Bruxellesu na međunarodnom natjecanju na kojem će odgovarati na pitanja o raznim temama iz područja osobnih financija kao što su štednja, dug, kamatne stope i upravljanje rizikom i dr.

Osjećamo se uzbuđeno pred odlazak u Bruxelles. Imamo tremu što je normalno jer predstavljamo Hrvatsku  među 28 europskih država, ali ipak je sve to lakše uz prijatelje koji nas prate. Nakon nacionalnog natjecanja, uvježbavali smo kvizove svaki dan kod kuće i u školi, naučili neke nove financijske pojmove i nadamo se da smo spremne za finale, uzbuđeno su najavile finalno natjecanje učenice Ena Buzolić i Katarina Matešić.

Europski kviz o novcu natjecanje je iz područja financijske pismenosti koje organiziraju udruge banaka pod koordinacijom Europske bankovne federacije (EBF). Cilj natjecanja je učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe.

Prema istraživanju Europske bankovne federacije, više od 100.000 mladih Europljana u dobi između 13 i 15 godina sudjelovalo je na ovogodišnjem kvizu, što je dvostruko više sudionika u odnosu na 2018. godinu, kada je kviz prvi put organiziran.

„Vrlo smo ponosni na broj učenika koji je sudjelovao ove godine na natjecanju. To ukazuje na činjenicu da postoji istinska volja u školama diljem Europe za obrazovanjem djece u području financijske pismenosti“, izjavio je Wim Mijs, izvršni direktor Europske bankarske federacije.

Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, uoči Europskog tjedna novca 25. – 29. ožujka 2019., organizirala je po drugi puta „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova diljem Hrvatske.

Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marjeta Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar bile su najtočnije i najbrže te time osigurale odlazak na završno natjecanje u Bruxelles.

Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca sa svrhom unaprjeđenja razine financijske pismenosti. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažnije je da učenici usvoje dodatne pojmove financijske pismenosti, potvrde svoje znanje te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

Natjecateljice Ena i Katarina su spremne i svi jedva čekamo susresti se s natjecateljima i njihovim mentorima iz ostalih europskih zemalja. Pripremljeno je 780 pitanja na 26 nacionalnih europskih jezika. Osim natjecateljskog dijela, čeka nas i zabavni dio, druženje i upoznavanje timova, animacijski program s popularnim voditeljem, zajednički odlazak na Euronext, burzu u Bruxellesu uz svečano zatvaranje burze za taj dan, seminari o financijskoj pismenosti za mentore-nastavnike. Svakako, izvanredna prilika koja nam se pružila je pred nama i nadamo se da ćemo uspješno predstaviti našu Hrvatsku”, naglasila je mentorica i profesorica učenica Srednje škole Hvar, Sandra Stančić.