""

Zagreb, 4. siječnja 2020. - Solidarnost i podrška koju su građani Republike Hrvatske pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine nadahnuli su čitavu regiju, no u moru informacija koje svakodnevno kolaju česti su i neprovjereni, lažni podaci koji mogu prouzročiti štetne lančane reakcije. Tom je problemu osnivanjem neovisne i nekomercijalne web-stranice Provjera.com doskočila skupina nezavisnih profesionalaca, poglavito osoba stručnih za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnost bankarskih sustava.

Riječ je o stranici koja služi kao pomoć u sprečavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih za nedavne potrese u Hrvatskoj – osim smjernica za provjeru izvora informacija te mjere predostrožnosti prilikom izvršavanja donatorskih uplata, na ovoj stranici možete pronaći popis provjerenih brojeva bankovnih računa organizacija te popis provjerenih donatorskih crowdfunding kampanja. Platforma se kontinuirano ažurira s dostupnim informacijama nakon provjere.

Iznimno je bitno kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca kako bi mogao prepoznati potencijalne prijevare i sam donositi odluke. Naglasak želimo staviti na edukaciju, ali na stranici je također moguće pronaći provjerene podatke o računima i kampanjama. Podatke ažuriramo svakodnevno, sukladno kapacitetima koje imamo. Zahvaljujemo svima koji rade na ovom projektu, a koji je u potpunosti volonterski. Također, svakako pozivamo sve građane da nam pošalju informacije kojima raspolažu te potpomognu širenje baze“, izjavio je Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i jedan od osnivača platforme.

U vremenu nekontroliranog kolanja lažnih informacija budite oni pojedinci koji će prekinuti lanac netočnih podataka – za više informacija i upite posjetite Provjera.com i službene stranice na Facebooku i Twitteru.

 

Sigurnost na internetu