Online shopping

PRIJEVARE PRILIKOM INTERNET KUPOVINE

Prevaranti će oglašavati proizvode/usluge koje ili ne postoje ili nisu njihove da bi ih prodavali. Uvjerit će vas u izravno plaćanje na njihov račun, ali vam roba nikada neće stići. Prije nego li se odlučite na kupovinu putem interneta, istražite prodavatelje kako biste bili sigurni da su pouzdani i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Inzistirajte na tome da vidite visokovrijednu robu prije plaćanja. Koristite poznate (renomirane) servise za plaćanje poput PayPala i provjerite je li internet stranica putem koje kupujete sigurna i pouzdana prije nego ostavljate podatke sa svoje kartice, odnosno prije nego provedete plaćanje.

Zaštitite se prilikom kupovine na internetu

  • Koristite mobilni uređaj te stolno ili prijenosno računalo koje je zaštićeno najnovijim sigurnosnim softverom.
  • Provjerite prodavatelja prije nego otkrijete svoje kartične podatke putem interneta ili putem telefona. Provjerite uvjete poslovanja internetske trgovine. Pažljivo proučite uvjete plaćanja, dostave, reklamacija i povrata.
  • Prijavite se za sigurnosne kôdove Verified by Visa ili MasterCard SecureCode.
  • Kartične podatke unosite samo na sigurnim stranicama – potražite \'https\' na početku adrese internetske stranice te sličicu neotključanoga lokota pored trake za adresu (\'s\' kao secure ili siguran, a ne s uobičajenim \'http\').
  • Ne unosite kartične podatke na javnim ili zajedničkim računalima.
  • Uvijek se odjavite nakon obavljene kupovine te sačuvajte e-poruku s potvrdom kao dokaz.

Sigurnost na internetu