HUB Pregled 2/2021 preuzmite ovdje

Zagreb, 2. lipnja 2021. - U najnovijem HUB Pregledu 2/2021 naglašen je brz porast stambenih kredita na izlasku iz recesije izazvane pandemijom COVID-19. Potražnja za drugim vrstama kredita oporavlja se sporijim tempom, što se objašnjava iznimno visokom likvidnošću koja umanjuje potrebe za kreditiranjem. Ukupna likvidna sredstva M4 u travnju su se nalazila na 7,7% većoj razini u usporedbi s mjesecom travnjem 2020. Sredstva na računima poduzeća rasla su po stopi od 13% u istom razdoblju, a novčana masa M1 po stopi od oko 17%.

Početak snažnog gospodarskog oporavka pronašao je odraza i u činjenici da zasad izostaje značajnije kvarenje kakvoće kredita. Omjer loših kredita poduzećima smanjen je u odnosu na kraj 2020. s 12,5% na 12,1%, dok je istovrsni omjer kod kredita stanovništvu ostao gotovo nepromijenjen (7,1% naspram 7,2%).

Unatoč tome, banke su nastavile povećavati rezerviranja klasificiranih kredita, što opterećuje poslovni rezultat. Tome doprinosi i smanjenje neto kamatnih prihoda u prvom tromjesečju ove godine po stopi oko 5% i neto prihoda od provizija i naknada po stopi od oko 7% u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Ukupan rezultat je ipak ostao nepromijenjen u odnosu na prvo tromjesečje 2020., te je povrat na kapital stabiliziran na razini od 4,5% zahvaljujući poboljšanju ostalih neto prihoda. To jamči spremnost banaka za odgovor na očekivani rast potražnje za kreditima kada oporavak gospodarstva uzme maha kroz jačanje investicijske aktivnosti, što očekujemo već ove godine. Najvažnije jamstvo spremnosti banaka je omjer kapitala od 25,1%, što predstavlja povijesni maksimum i jedan je od najvećih omjera kapitala među bankovnim sustavima u Europi.