Zagreb, 24. ožujka 2021. Predsjednik Kluba glavnih ekonomista HUB-a i direktor ekonomskih istraživanja Erste banke, g. Alen Kovač te direktor za makroekonomske i tržišne analize Zagrebačke banke, g. Hrvoje Dolenec održali su predavanje za studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca

Glavni ekonomisti najvećih banaka objasnili su studentima ekonomije makroekonomske trendove i očekivanja u doba COVID-19 krize. Pandemija COVID-19 opisana je kao simetričan šok što znači da su sve zemlje pogođene na sličan način. Međutim, na predavanju je istaknuto kako su zemlje poput Španjolske, Italije i Hrvatske imale veći gospodarski pad zbog izloženosti prema turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti koje su najviše pogođene mjerama za suzbijanje pandemije. Makroekonomisti su istaknuli da se u ovoj godini očekuje rast od oko 4,5% te da će izdašna EU sredstva doprinijeti bržem gospodarskom oporavku u odnosu na krizu 2009. godine.

U drugom djelu predavanja studenti su upoznati s procesom uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Predstavljene su prednosti koje euro kao službena valuta donosi hrvatskom gospodarstvu i građanima, ali su izneseni i najčešći argumenti protiv uvođenja eura kao što su porast cijena, gubitak monetarnog suvereniteta te troškovi koji se nameću u tehničkoj prilagodbi financijskog sustava. Prema analizama drugih zemalja koje su uvele euro dokazano je da ukupna razina cijena, odnosno stopa inflacije ne reagira značajno na uvođenje eura. Također, priključenje monetarnoj uniji može imati pozitivan učinak na gospodarski rast kroz jačanje fiskalne discipline i institucionalnog okvira te smanjenje premije rizika koja bitno određuje visinu prinosa na državne obveznice i kamatne stope. Zaključno, na predavanju je istaknuto da je uvođenje eura izrazito važno za povećanje investicija, uvjete financiranja te dugoročni rast gospodarstva Hrvatske.

HUB je predavanjem za studente Ekonomskog fakulteta započeo aktivnu suradnju s akademskom zajednicom te su planirana predavanja i za druge fakultete u Hrvatskoj tijekom cijele godine.