EURO U HRVATSKOJ - VAŽNE INFORMACIJE ZA KLIJENTE BANAKA

Vijeće Europske unije potvrdilo je ulazak Republike Hrvatske u europodručje i uvođenje eura kao službene valute 1. siječnja 2023. godine. Povodom toga, Hrvatska udruga banaka objavila je niz informativnih članaka i materijala o uvođenju eura za privatne i pravne osobe koji su klijenti banaka u Hrvatskoj.

Važne informacije o tome kako će se uvođenju eura prilagoditi bankovne usluge i proizvodi, klijenti banaka i sve zainteresirane strane mogu pronaći u sljedećim tekstovima:

U navedenim tekstovima, građani mogu saznati o tehničkim aspektima konverzije kune u euro, kao primjerice kako će se provoditi konverzija, tko će ju provoditi i po kojem tečaju, što će biti s bankovnim računima, kreditima, štednjom i kamatnim stopama te što znači dvojni optjecaj.

Za pravne osobe pripremljen je informativno-edukativni članak u kojem je pojašnjeno kako se treba provoditi dvojno iskazivanje cijena, što će biti s plaćama i ugovorima zaposlenika, što će se promijeniti u računovodstvu te kako će se opskrbiti gotovim novcem eura.

Uz to, pripremljena je i vremenska crta s pregledom glavnih aktivnosti koje se provode ili će se provoditi u procesu uvođenja eura po mjesecima.

Hrvatska udruga banaka objavila je na svojim internetskim stranicama kartu bankomata (https://bankomati.hub.hr/) na kojoj će se na dnevnoj razini ažurirati do 15. siječnja 2023. lokacije aktivnih bankomata koji su operativni za isplatu gotovine tijekom procesa prilagodbe za uvođenje eura.

S obzirom na to da će u razdoblju prilagodbe građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovno poslovanje, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj, kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. siječnja.

Osim materijala na službenim stranicama banaka, HUB-a i internetskoj stranici Vlade RH i HNB-a euro.hr, sve bitne informacije mogu se naći i na društvenim mrežama Twitter i LinkedIn pod #EUROuHR

Informativno-edukativnu brošuru o uvođenju eura možete preuzeti ovdje