EURO U HRVATSKOJ - VAŽNE INFORMACIJE ZA KLIJENTE BANAKA

Vijeće Europske unije potvrdilo je ulazak Republike Hrvatske u europodručje i uvođenje eura kao službene valute 1. siječnja 2023. godine. Povodom toga, Hrvatska udruga banaka objavila je niz informativnih članaka i materijala o uvođenju eura za privatne i pravne osobe koji su klijenti banaka u Hrvatskoj.

Važne informacije o tome kako će se uvođenju eura prilagoditi bankovne usluge i proizvodi, klijenti banaka i sve zainteresirane strane mogu pronaći u sljedećim tekstovima:

U navedenim tekstovima, građani mogu saznati o tehničkim aspektima konverzije kune u euro, kao primjerice kako će se provoditi konverzija, tko će ju provoditi i po kojem tečaju, što će biti s bankovnim računima, kreditima, štednjom i kamatnim stopama te što znači dvojni optjecaj.

Za pravne osobe pripremljen je informativno-edukativni članak u kojem je pojašnjeno kako se treba provoditi dvojno iskazivanje cijena, što će biti s plaćama i ugovorima zaposlenika, što će se promijeniti u računovodstvu te kako će se opskrbiti gotovim novcem eura.

Uz to, pripremljena je i vremenska crta s pregledom glavnih aktivnosti koje se provode ili će se provoditi u procesu uvođenja eura po mjesecima.

Osim materijala na službenim stranicama banaka, HUB-a i internetskoj stranici Vlade RH i HNB-a euro.hr, sve bitne informacije mogu se naći i na društvenim mrežama Twitter i LinkedIn pod #EUROuHR


Informativno-edukativnu brošuru o uvođenju eura možete preuzeti ovdje